Російська Рада Федерації схвалила резонансний закон, що значно посилює політичні репресії

112.ua

Ухвалені поправки значно посилюють низку законів і обмежують права, гарантовані громадянам Конституцією

Рада Федерації, верхня палата російського парламенту, на засіданні схвалила резонансний «антитерористичний пакет» законів, передає «Радіо Свобода».

Ухвалені поправки значно посилюють низку законів і обмежують права, гарантовані громадянам Конституцією, зокрема підвищуються терміни ув’язнення і штрафи за кількома статтями, збільшується відповідальність за заклики до терористичної діяльності і виправдання тероризму в інтернеті. Крім того, в Кримінальному кодексі Росії з’явилася стаття про неінформування, за «неповідомлення» про такі злочини як тероризм, захоплення влади і посягання на життя державного діяча можливе покарання – ув’язнення терміном до одного року.

«Антитерористичний пакет» законопроектів також зобов’язує операторів зв’язку зберігати дані клієнтів протягом півроку і надавати їх правоохоронним органам. Йдеться про листування, дзвінки і файлах, якими обмінюються користувачі.Тепер цей документ має підписати президент Росії.

Напередодні у Росії Конгрес інтелігенції звернувся до президента Росії Володимира Путіна з проханням не підписувати так званий «антитерористичний пакет» законопроектів. У Конгресі наголошують, що кримінальне покарання за «неінформування», передбачене документом, «знову, як це було у СРСР, відкриває можливості для епідемії доносів і вибірквого переслідування» громадян.

Активісти також засудили запровадження покарання за «схиляння» до участі у масових заворушеннях. На їхню думку, у разі ухвалення нових норм, до кримінальної відповідальності можна буде притягти будь-якого громадянина, що закликав брати участь у мирній акції, яка переросла у заворушення через дії провокаторів. «Кваліфікувати ці поправки можна тільки як посилення політичних репресій», – мовиться у зверненні до Путіна.

24 червня Держдума Росії схвалила «антитерористичний пакет» законопроектів, внесений депутатом Іриною Яровою і членом Ради Федерації Віктором Озеровим.