Російські банкіри в паніці: суд постановив перевести валютний кредит в рублевий

Це загрожує підірвати банківську систему Росії

Асоціація російських банків (АРБ) направила до Верховного суду РФ лист, в якому висловлюється стурбованість рішенням, винесеним Лазаревським районним судом міста Сочі Краснодарського краю в червні 2015 року. Про це повідомляють російські ЗМІ.
Районний суд, нарікають банкіри, прийняв безпрецедентне рішення перевести валютний кредит позичальника в рублевий, що може стати небезпечним прецедентом, загрожує підірвати банківську систему Росії і зруйнувати «фундаментальні основи договірного права».
Тому, на думку банківської спільноти, Верховний суд повинен переглянути своє попереднє рішення по апеляції.
Як пояснили в АРБ, сочинський суд прийняв рішення реструктуризувати кредит, отриманий позичальницею - багатодітною матір'ю - в євро, і перевести його в рублі за курсом на момент отримання кредиту.
Процентну ставку суд постановив залишити без зміни, хоча в валюті ставка, як відомо, нижча, ніж в рублях.
Банк оскаржив це рішення в апеляційній інстанції, але та залишила рішення районного суду без змін. Касаційна інстанція і Верховний суд також відмовилися переглядати початкове рішення сочинського суду.
У зверненні АРБ в ВС за підписом голови асоціації Гарегін Тосунян, підкреслюється, що зміни, внесені судом в кредитний договір, привели до покладання всіх валютних ризиків на банк і зниження валютної виручки в порівнянні з рублевими кредитами.