Російські спецслужби заявили про ліквідацію лідера кавказького осередку ІДІЛ

У результаті вогню злочинці отримали поранення, несумісні з життям

ФСБ Росії повідомила про знищення Рустама Асельдерова, відомого також як Абу Мухаммад, який, за даними російських спецслужб, був лідером угруповання «Вілайят Кавказ» – осередку забороненої в Росії «Ісламської держави» в Дагестані.

Разом з Асельдеровим були вбиті четверо його посібників. Як повідомляє ФСБ, Асельдерова вбили 3 грудня під час операції в селі Талги в адміністративних межах столиці республіки Махачкали. Оперативники оточили будинок, де забарикадувались Асельдеров разом з іншими екстремістами.
«У процесі переговорів на пропозицію здатися бойовики відкрили стрілянину з автоматичної зброї по співробітниках правоохоронних органів. У результаті вогню злочинці отримали поранення, несумісні з життям», – повідомили у відомстві.
Згідно з поширеною ФСБ інформацією, Асельдеров потрапив в поле зору російських спецслужб ще навесні 2007 року, а в 2014 році, одним з перших серед лідерів кавказьких збройних формувань, присягнув ІДІЛ. У 2015 році Асельдеров за сприяння ІДІЛ потрапив під санкції США.
«У його обов'язки входили керівництво злочинною діяльністю на території республіки [Дагестан] і організація резонансних терактів в Північно-Кавказькому регіоні і в центральній частині Російської Федерації, в тому числі з залученням терористів-смертників», - стверджують в ФСБ.
Його також підозрюють не менше ніж в десяти вбивствах і організації семи вибухів на території Дагестану, скоєних з 2010 року по теперішній час.