Російські військові викликали паніку у вірменському селі

Військова техніка російської військової бази в вірменському селі Панік, 17 липня

Місцеві жителі не знали про військові навчання

Російські військові 17 липня без попередження провели навчання на території російської військової бази, що знаходиться у вірменському селі Панік.

Про це повідомляє вірменський офіс Free Europe «Радіо Азатутюн».

Місцеві жителі не знали про військові навчання, що викликало в них паніку. Згодом виявилося, що кулі та вибухівка були не навчальними, а справжніми.

Голова вірменського села Панік Вардан Макеян повідомив про російські навчання до Служби національної безпеки та в поліцію. Він заявив, що від пострілів деякі діти втратили свідомість.

За словами Макеяна, на прохання показати документи військові спробували вибачитися та піти.

«За їхніми словами, вони виконують свою військову справу і не зобов’язані показувати нам документи», - сказав сільський голова.

Командир 102-ї військової бази, на якій російські військові провели навчання, Олексій Палюхович спершу повідомив, що він не готовий відповідати на запитання з приводу навчань і надасть інформацію через прес-службу. Потім він зауважив, що навчання проводилися «в межах підвищення бойової готовності бази, у тому числі для виконання поставлених перед базою бойових завдань».

19 липня Палюховича прийняв губернатор Шикарської області Карен Саруханян, у якій розташована база. Саруханян заявив, що командир військової бази вибачився та запевнив, що такого більше не повториться.

«Вони сказали, що це була форс-мажорна ситуація, ніби наказу не було, усе було неорганізовано, за що вони вибачилися. Вони проводять службове розслідування, і винні обов’язково понесуть відповідальність», - повідомив губернатор.

Як пише «Радіо Азатутюн», відповідно до вірменсько-російського міждержавного договору, 102-а військова база повинна попереджувати органи місцевого самоврядування, поліцію та Службу національної безпеки про маршрут пересування військ і не має права проводити навчання за межами навчальних полігонів.

Також 19 липня на ситуацію відреагував прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян та назвав навчання російських військових провокацією.

«Я вважаю це провокацією проти вірменсько-російських дружніх стосунків і провокацією проти суверенітету Вірменії. Я вважаю, що винні повинні бути виявлені та притягнуті до відповідальності», - заявив вірменський прем’єр.

Раніше повідомлялося, що сили оборони Естонії 16 липня зафіксували два випадки порушення російськими літаками повітряного простору країни.