Розпад ЄС схожий на загибель Радянського Союзу - The National Interest

politonline.ru

ЄС, як і колишній СРСР - це геополітичне утворення, засноване на ідеології

Мало хто звертає увагу на те, що розпад Європейського Союзу багато в чому схожий на розпад Радянського Союзу, - пише американське видання The National Interest.

«ЄС, як і давній СРСР - це геополітичне утворення, засноване на ідеології. Обидві ці структури почали руйнуватися, коли реальність почала різко відрізнятися від ідеологічних цілей, які вони декларували. Саме це і стало причиною того, що учасники протесту за першої ж нагоди висловили свою думку і зажадали від влади або виконати свої обіцянки, або піти у відставку», - пише видання.

У статті зазначено, що радянська ідеологія обіцяла рівність, справедливість, високий рівень життя і більші успіхи в економічному розвиткові, ніж в «капіталістичному світі». Насправді радянські громадяни відчували дефіцит товарів, несправедливий розподіл, зіткнулися з пануванням привілейованого класу політичної еліти, а рівень їхнього життя і рівень розвитку були значно нижчими, ніж на Заході. Що характерно, невдоволення виникло спочатку серед представників ідеологізованою еліти, які щиро вірили в обіцянки, що вони давали народові. Рух за «істинний ленінізм» закликав повернутися до ідеалу - до виконання тих обіцянок і реалізації цілей, які проголошувала ідеологія. Михайло Горбачов прийшов до влади, пообіцявши «відновити ленінські ідеали», але в підсумку привів країну до розпаду.

«Європейське суспільство останніми роками теж стало більш ідеологізованим. Ідеологія того, що можна назвати «демократизмом», обіцяла європейцям максимально можливий рівень життя: свободу для всіх; світ без кордонів, воєн і конфліктів; справедливість; рівноправність і демократію - тобто, вирішальну роль народу в прийнятті політичних рішень. Насправді громадяни країн ЄС бачать величезний розрив між доходами бідних верств суспільства і багатих бізнесменів і міжнародних бюрократів, потік іммігрантів, які віднімають роботу в місцевих жителів, і замість миру - війну в ім'я демократії. А замість демократії вони отримали брюссельських бюрократів, які в односторонньому порядку ухвалюють важливі політичні рішення», - пише The National Interest.

Зазначається також, що народне невдоволення існує не лише у Великій Британії, чий народ проголосував за вихід з ЄС, а й в інших розвинених європейських країнах. Важко передбачити, чи дасть панівна еліта цим людям можливість висловити свою думку. Однак, поза сумнівом, еліта буде триматися за свій культ демократії, і реальні сподівання людей, якщо тільки вони вийдуть із ЄС, будуть іти врозріз тим ідеологічним ідеалам, які ця еліта сповідує. «Виборці всюди вимагають змін, але, так само, як і уряд Горбачова, ідеологізована бюрократія Брюсселя вносить зміни дуже повільно, і всі реформи, які вона проводить, украй поверхневі й запізнілі»,- резюмує видання.