Шевченко розповів, як вдалося вмовити 50 депутатів канадського парламенту порушити протокол та вдягти українські вишиванки

Надзвичайний і Повноважний Посол України у Канаді Андрій Шевченко

Депутати зуміли переконати спікера канадського парламенту піти на відходження від стандартного парламентського протоколу

Надзвичайний і Повноважний Посол України у Канаді Андрій Шевченко розповів, що ініціатива вдягнути канадських депутатів у вишиванки народилася минулого року стараннями, по-перше, українських інтернів, які стажувалися в канадському парламенті, і, по-друге, стараннями активного і ініціативного депутата канадського парламенту Бориса Вжесневського. 

Про це Шевченко сказав в інтерв’ю «Главкому».

Шевченко розповів, що коштів на іміджеві для України проекти виділяється не так і багато.

«В житті посольства були різні часи. Були й такі, коли затягувати паски дуже туго. І зараз він затягнутий. Ми вчимося, що називається, воювати не числом, а умінням. Не густо (виділяється коштів, - ред.). Ми говоримо про суми в обсязі тисяч і десятків тисяч доларів. Це не сотні тисяч і не мільйони. У зв'язку з цим ми повністю відмовилися, наприклад, від розміщення матеріалів у пресі, від позиції, з якою працюють інші посольства, в тому числі, російське. Ми вважаємо, що в тих умовах, що ми зараз маємо, при тій економічній скруті, яка є у нас в країні, витрачати гроші на розміщення матеріалів у пресі ми не можемо собі дозволити», - пояснив посол.

За його словами, посольство працює іншими методами, власним креативом і придумками.

«Ми не можемо похвалитися великою кількістю працівників чи великими бюджетами. Але нам вдається робити потужні речі, які дозволяють тримати нашу присутність на високому рівні.
По-перше, думаю, всі бачать і офіційні результати між країнами: та ж угода про вільну торгівлю, оборонна угода, продовження військової місії, продовження санкцій з боку Канади щодо Росії. Це показує, що Україна тримається в пріоритетах канадського уряду. По-друге, є й інші красиві і знакові речі, які нам вдавалося зробити. Наприклад, на Міжнародний день вишиванки в цьому році більше 50 депутатів канадського парламенту вдягли на роботу українську вишиванку. І це окрема історія», - розповів Шевченко.

Надзвичайний і Повноважний Посол України у Канаді зізнався, що ініціатива вдягнути канадських депутатів у вишиванки народилася минулого року стараннями, по-перше, українських інтернів, які стажувалися в канадському парламенті, і, по-друге, стараннями активного і ініціативного депутата канадського парламенту Бориса Вжесневського, який очолює групу дружби Україна-Канада.

«Він ( Борис Вжесневський, - ред.) цього року переконав десятки своїх колег в цей день на знак солідарності з Україною, на знак поваги до української громади потрібно одягнути вишиванку. Але більше того, Борис минулого року зумів переконати спікера канадського парламенту піти на відходження від стандартного парламентського протоколу. В канадському парламенті, так само як і в британському, джентльмени повинні заходити в сесійну залу в краватці. Це протокол, який століттями вибудовувався і не порушувався. Так от пану Борису і іншим його колегам вдалося переконати, що українську вишиванку можна по-своєму трактувати як сорочку із краваткою. І спікер це сприйняв», - зазначив Шевченко.

Він підкреслив, що важко уявити будь-яку іншу країну світу, де б ви могли таку картину побачити.

«І ніби так думаєш: ну прийшли у вишиванках, і що? Але уявіть, що відчуває українець, який бачить у далекому канадському парламенті десятки депутатів у вишиванках, які відкрито говорять про свою підтримку Україні, закликають весь світ стояти за Україну, за міжнародне право, незалежність, свободу. Це дуже потужний сигнал. І мені зараз важко уявити будь-яку іншу країну світу, де б ви могли таку картину побачити», - резюмував Надзвичайний і Повноважний Посол України у Канаді.