Швидко створити Державне бюро розслідувань вже неможливо - Луценко

Юрій Луценко

У Раді занепокоїлися тим, що не було створено ДБР, яке має з 20 листопада вже розслідувати справи

Експеримент Із призначенням керівництва Державного бюро розслідувань політиками провалився через політиків. Про це заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко на засіданні парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності.

«Думаю, якщо до нового року цей механізм не спрацює, необхідно вносити зміни до закону і виписувати інший механізм створення Державного бюро розслідувань», - сказав він і додав: «Я точно знаю, що вже швидко зробити ДБР неможливо. Навіть якщо завтра буде обраний глава, то набір персоналу... буде потрібно мінімум рік для початку його функціонування».

Депутатам Луценко озвучив своє бачення подальшої роботи правоохоронців. «Я віддам справи НАБУ, залишу за своїми слідчими ті справи, які залишаються за нами ще два роки. Це буде половина нинішніх 800 слідчих прокуратури. Інша половина стане процесуальними керівниками, і разом з слідчими СБУ або МВС розслідуватимуть нові справи», - сказав генпрокурор.

Луценко хоче своєю постановою визначати справи, які повинні бути підслідні нествореній ДБР, за СБУ або МВС. При цьому колишній слідчий ГПУ має стати процесуальним керівником в цих справах.

Крім того, генпрокурор поскаржився, що за відсутності ДБР він не може скоротити прокурорів і слідчих, як це передбачено законом, 1 січня за збереження загальної кількості прокуратури в 15 тис. потрібно скоротити кількість прокурорів з 11,5 тис. до 10 тис.

«Я б дуже вас просив дозволити Генеральному прокурору приймати рішення, скільки в загальному певній кількості повинно бути слідчих, прокурорів, держслужбовців... Мені здається, що це оперативне завдання не потребує визначення Верховною Радою. Ваше святе право визначати чисельність органу», - зазначив Луценко .

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник запропонував внести змін до Кримінального процесуального кодексу, залишивши органам прокуратури повноваження розслідувати кримінальні виробництва до створення ДБР.

За його словами, навіть якщо парламент оперативно змінить механізм створення ДБР, то на запуск роботи цього органу піде близько півтора року.

Нагадаємо, 20 листопада закінчується термін перехідного періоду, до якого прокуратура повинна передати справи, підслідні ДБР, у розслідування Бюро, проте ДБР досі не створено.