Скандал навколо захоплення терориста на українському кордоні. Екс-глава СБУ обурений заявами французьких слідчих

asn.in.ua

Євген Марчук називає заяви французьких слідчих непрофесійними

Екс-прем'єр-міністр, перший голова СБУ, генерал армії України Євген Марчук обурений заявами французьких слідчих про те, що затриманий нашими спецслужбами француз – не терорист, а вся ситуація із його затриманням організована Києвом для досягнення власних політичних цілей.

«Після такого реверансу з боку французьких партнерів, я думаю, СБУ має повністю розкрити всі карти, що стосуються співпраці із французькими спецслужбами по цій операції… Образливі підозри з боку французьких офіційних осіб не можуть залишитись без відповідної реакції української сторони», - переконаний Марчук.

Коментуючи слова французьких слідчих про те, що цей французький «волонтер» не був відомий розвідці, екс-голова СБУ зауважив: норвезький терорист Брейвік також не був відомий ані розвідці, ані поліції.

«У нього при обшуку вдома, як і при обшуку вдома у «волонтера», були знайдені такі ж самі хімічні речовини, з яких можна виготовляти вибухівку. Він також виїздив за кордон із метою закупити зброю та вибухівку, але йому це не вдавалося. Брейвік, до речі, також добре характеризувався сусідами», - нагадав Марчук.

Крім того, експерт не розуміє, чому французькі слідчі вважають затриманого француза контрабандистом.

«Не знаю, чи міг таке сказати професійний співробітник спецслужби, що займається боротьбою з тероризмом. Дуже сумніваюсь. Скоріш за все, як це часто буває, начальство імпровізувало. 125 кілограмів тротилу і постріли для гранатомета, не кажучи вже про автомати й тисячі набоїв для них – це що, для глушіння риби? Хто кінцевий споживач такої продукції?» - додав Марчук.

Він також зазначив: образливі підозри Франції з приводу того, що Київ сам «зрежисерував» операцію з «волонтером», мають стати окремим предметом «з’ясування стосунків» із французькими партнерами.

«Якщо вони допустили такий «злив» інформації, то чи не дає це нам права зробити те саме? Наприклад, а чи не підказка це майбутнім адвокатам «волонтера» і йому самому, як поводитися на суді? Цинізм на цинізм. Звичайно, це не найкращий метод з’ясування стосунків», - додав екс-глава СБУ.

Нагадаємо, раніше глава СБУ Василь Грицак заявив, що українська спецслужба запобігла серії терактів на території Франції під час проведення футбольного чемпіонату Євро-2016. «СБУ вдалося попередити серію з 15 терактів, які планувалися на території Франції під час проведення Євро-2016 , який розпочнеться 10 червня», - сказав Грицак. Він уточнив, що об'єктами терористичних актів у Франції були мечеть, синагога, будівля збору податків із громадян Франції, пункти, що ведуть спостереження за автобанами, і багато інших місць. Здійснити низку терактів мав чоловік, француз за походженням.