Словаччина відкладає рішення щодо заміни винищувачів МіГ-29

МіГ-29

Братислава розглядає два варіанта на заміну радянського літака

Уряд Словаччини заявляє про те, що поки що відкладає остаточне рішення щодо закупівлі нових винищувачів замість радянських МіГ-29. Про це повідомляє ресурс Global Security.

Братислава розглядає можливість закупівлі або американських F-16, або шведських Saab Jas 39 Gripen. Очільник словацького уряду Петер Пелегріні заявив, що причиною такого рішення є бажання побачити всі пропозиції і тим самим відкинути всі сумніви. Адже мова йде про домовленість на мільярди євро.

До цього міністерство оборони країни мало до 29 червня представити уряду аналіз двох варіантів для прийняття остаточного рішення. На сьогодні росіяни обслуговують 12 МіГ-29, які має Словаччина за 25-50 млн. доларів на рік. Контракт має тривати до того часу поки Братислава не отримає нові винищувачі. 

За оцінками у випадку рішення придбати Jas 39 Gripen Словаччина може їх отримати максимум через 2 роки. В той час як F-16 можуть з’явитися не раніше 2023 року. Чехія і Угорщина придбали шведський винищувач. В той час як Польща не лише купила 48 американських літаків F-16, але і залишила до 30 винищувачів МіГ-29.