Смешко розказав цікаву деталь про процес позбавлення України ядерної зброї

З’явились свідчення, що Росія була не проти залишити Україні ядерну зброю

Росія і США після розпаду Радянського Союзу діяли злагоджено у питанні позбавлення України її ядерного арсеналу. При цьому Росія неофіційно допускала певну можливість збереження його Києвом. Про це в ефірі телеканалу «Прямий» заявив екс-голова Служби безпеки України Ігор Смешко.

За його словами, в України після здобуття незалежності існувала технічна можливість для опанування можливості володіння ядерною зброєю, в тому числі стратегічною. Проте тогочасний український політикум не мав політичної волі задля відстоювання цієї ідеї.

«Україна мала повністю науково-технічний потенціал для того, щоб опанувати і стратегічну ядерну зброю. Все питання було в ціні. Чим за це прийдеться заплатити. Це великі фінансові ресурси, це величезна політична воля керівництва країни. Розмови про те, що ми не змогли би в той час певним чином домовитися навіть по кооперації із Російською Федерацією стосовно деяких елементів, яких нам не вистачало, це – політизовані заяви. Технічні можливості для цього були, навіть переговори велися в ті часи і Росія неофіційно виходила з того, що залишайте у себе цей потенціал, залишайтесь нашими стратегічними партнерами і ми повинні бути братські народи і таке інше. Тут політика втрутилась у питання чисто фінансове, воєнно-технічне і політичну волю. Політичної волі (для відстоювання ідеї володіння ядерної зброї – ред.) не було», - сказав він.

Смешко підтвердив, що Вашингтон здійснював тиск на Київ, аби той відмовився від ядерної зброї, і робив це злагоджено із Москвою.

«Американці давили точно так же, як і росіяни. Фактично це була гра на піаніно в чотири руки … Я пам’ятаю ці майже без сну дві доби переговорів в Державному департаменті (напередодні підписання Будапештського меморандуму – ред.), де було фактично викручування рук і гра в чотири руки з боку американо-російської делегації. До останнього українська делегація стояла на тому, щоб отримати якомога більше гарантій того, що ми віддаємо третій ядерний арсенал у світі», - розповів екс-глава СБУ.

«Я вважаю, що …, країни, які підписали (меморандум - ред.), вони прекрасно розуміли, що цей документ, його виконання, залежить від того, чи зможе і Україна, в тому числі, вимагати його виконання. А Україна всі ці роки послабляла свій економічний, військовий потенціал, дипломатичний потенціал», - зауважив Смешко.

Екс-глава СБУ підкреслив, що після здобуття незалежності обстоював ідею володіння Україною тактичною ядерною зброєю, і написав відповідну «докладну».

Нагадаємо, експерти у Вашингтоні дійшли думки, що Будапештський меморандум не містить жодних гарантій безпеки для України.