Сьогодні православні та греко-католики святкують Успіння Пресвятої Богородиці

З Успіння літо остаточно повертає на осінь, починається «молоде» бабине літо

Сьогодні, 28 серпня, християни Східного обряду святкують Успіння Пресвятої Богородиці.

Католицька церква святкує Успіння Богоматері 15 серпня.

Успіння Пресвятої Богородиці - друге за значущістю свято православної церкви після Воскресіння Христового. Недарма цей день ще називають Богородичною Пасхою, або «літньою Пасхою».

Свято Успіння Богородиці співпадає з кінцем Успенського посту, який вважається строгим.

У цей день віряни йдуть до церкви, щоб вшанувати пам'ять про Пресвяту Богородицю. Люди попросять допомоги та заступництва у Пресвятої Богородиці.

У народі Свято Успіння Пресвятої Богородиці ще називають Першою Пречистою. Протягом осені є ще дві Пречистi - 21 вересня і 14 жовтня. А передував святу Успенський піст, який розпочався 14 серпня і тривав два тижні.

З Успіння літо остаточно повертає на осінь; починається «молоде» бабине літо, що триває до 11 вересня. Вважається, якщо в ці дні буде гарна погода, то під час «старого» бабиного літа (починається 11-12 вересня) буде негода.

Для українських селян це пора, коли вони повністю закінчували жнивувати. У Карпатах розпочинався вільний випас худоби. Хто до цього часу не встиг зібрати хліб, то влаштовували колективну «братчину». До Успіння мали бути остаточно зібрані всі фрукти. З цього дня починали сіяти озимину. А ще в народі помітили, що перша Пречиста - останній день, коли відлітають ластівки.