Співробітництво з країнами Центральної та Східної Європи перевершило очікування Китаю

Лі Кецян

Прем’єр Китаю похвалився високими цифрами співробітництва з країнами Центральної та Східної Європи

Підсумки співпраці між Китаєм і країнами Центральної та Східної Європи за останні шість років перевершують всі очікування. Про це заявив прем'єр Держради КНР Лі Кецян в суботу в національному палаці культури в столиці Болгарії Софії під час зустрічі з керівниками країн регіону і на церемонії відкриття торгово-економічного форуму, на якій вони спільно були присутні.

Він підкреслив, що протягом шести років співробітництва Китай і країни регіону дотримувалися концепції відкритості та взаємодії, рівноправності і консультацій, взаємної вигоди і обопільного виграшу.

За його словами, за цей час товарообіг між Китаєм і 16 країнами ЦСЄ щорічно зростав в середньому на 6,5%, збільшившись з 40 млрд до майже 70 млрд доларів США, а їх частка в китайсько-європейській торгівлі підвищилася з 9,3% до 11%.

Стабільно зростали двосторонні інвестиції: сукупні китайські інвестиції в країни Центральної та Східної Європи досягли 10 млрд доларів США, а інвестиції 16 країн регіону в Китай перевищили 1,4 млрд доларів США. Послідовно розвивалася інфраструктурна взаємопов'язаність: між Китаєм і Європою курсують майже 9 тис. вантажних експресів.

Кількість китайських громадян, які відвідали країни Центральної та Східної Європи, збільшилася в шість разів, обмін студентами наближається до 10 тис. чоловік, а кількість туристів щорічно перевищує мільйон людино-разів.

Прем'єр Держради КНР підкреслив, що у співпраці між Китаєм і країнами регіону були досягнуті взаємна вигода і обопільний виграш, що сприяло їх загальному розвитку.