США не змінять позицію щодо Тайваню в угоду КНР

Патрік Мерфі очолює Бюро Державного департаменту США із питань Східної Азії і Тихого океану

Вашингтон покладає відповідальність на Пекін за загострення протиріч

Представник Державного департаменту США заявив про те, що Вашингтон має намір і далі підтримувати діалог із Пекіном на високому рівні. Про це пише гонконгське видання The South China Morning Post.

Проте американська сторона не має жодного наміру іти на поступки з питанням щодо Тайваню і Південно-Китайського моря. Відповідні тези озвучив Патрік Мерфі, перебуваючи в Гонконгу. Патрік Мерфі очолює Бюро Державного департаменту США із питань Східної Азії і Тихого океану.

На думку американського дипломата саме протиріччя навколо Тайваню і Південно-Китайського моря є найбільш гострими у відносинах між США і КНР. Але саме на Пекіну, за словами Патріка Мерфі, лежить відповідальність за погіршення ситуації на обох напрямках, оскільки КНР міняє статус-кво своєю політикою. 

Окрім того очільник Бюро Державного департаменту США із питань Східної Азії і Тихого океану заперечив, що стратегія Вашингтону для Індійсько-Тихоокеанського регіону спрямована на стримування КНР чи протидію китайському інфраструктурному проекту «Один пояс, один шлях». Хоча при цьому Патрік Мерфі визнав, що американська стратегія створює можливості для країн регіону, які відчувають потребу в розвитку власної інфраструктури. Створення ж консультаційного механізму за участю США, Японії, Австралії і Індії не є засобом для зосередження на військових питаннях, а лише майданчиком для обміну думками.