США, Росія та Китай мають уникнути «небезпечних торговельних воєн» - Туск

Туск визнав, що світ потребує торгової реформи, але він повинен уникати конфронтації

Голова Європейської ради Дональд Туск закликав Сполучені Штати, Росію та Китай уникнути «небезпечних торговельних воєн», які могли б загрожувати світовому порядку та миру.

Про це він заявив у Пекіні на саміті лідерів ЄС та Китаю. Туск наголосив, що «ще є час запобігти конфліктам та хаосу», і що всі сторони мають «спільний обов’язок» працювати разом і уникати конфронтації, — передає «Радіо Свобода».

«Ми всі усвідомлюємо той факт, що архітектура світу змінюється на наших очах, і наша загальна відповідальність, щоб вона змінювалася на краще», — зазначив голова Європейської ради, а також додав:

«Це загальний обов’язок Європи та Китаю, а також Америки та Росії, не знищити (глобальний торговий порядок, — ред.), а поліпшити його та не починати торговельні війни, які так часто перетворювалися в жорстокі конфлікти в нашій історії».

Туск визнав, що світ потребує торгової реформи, але він повинен уникати конфронтації.

«Ось чому я закликаю наших китайських колег, а також президентів Трампа і Путіна, спільно розпочати цей процес із ретельної реформи (Світової організації торгівлі, — ред.). Сьогодні перед нами постає дилема — грати в жорстку гру, таку як тарифні війни чи конфлікти у країнах, як Україна та Сирія, або шукати спільні рішення на основі чесних правил», — сказав Туск.