Суд у справі одіозної Нелі Штепи: прокуратура зачитала обвинувальний акт

Неля Штепа у суді

Екс-меру Слов'янська закидають посягання на територіальну цілісність і недоторканність України

Справу екс-мера Слов'янська Нелі Штепи вчетверте розпочали слухати по суті в Харкові. За три попередні роки змінилися вже три колегії суддів.

«7 червня ми розпочали слухання справи по суті, прокуратура зачитала обвинувальний акт, який не змінився з попереднього разу, колегія суддів визначилася з порядком дослідження доказів», – розповіла представник обвинувачення Олена Кравченко.

Як відомо, під вартою колишня очільниця Слов'янська Штепа перебуває з липня 2014 року. Прокуратура звинувачує її у посяганні на територіальну цілісність України та створенні терористичного угруповання.

Штепі, зокрема, закидають публічні заклики до відокремлення Слов'янська від України і приєднання до Росії. Сама обвинувачена свою провину категорично спростовує.

«Прокурорам чудово відомо, що я відмовилась працювати на бойовиків, зняла прапор РФ з міської ради та у перший день захоплення міста Слов'янська бойовики мене захопили в полон. 81 день я була в полоні. Не розумію, у чому мене звинувачують», – каже Штепа.

Рішення про розгляд справи Штепи по суті ухвалюється вже вчетверте. Раніше цю справу слухали дві колегії суддів Червонозаводського райсуду Харкова і колегія Комінтернівського райсуду, які з різних причин були відведені. Справу направили на повторний автоматичний розподіл, і тепер її почав розглядати Ленінський райсуд Харкова.

Нещодавно Ленінський райсуд Харкова продовжив на два місяці запобіжний захід у вигляді арешту для колишнього мера Слов’янська Нелі Штепи.

Штепу затримали у липні 2014 року. 8 жовтня 2014-го їй оголосили остаточну підозру в скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 3 статті 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, які спричинили загибель людей) і частиною 1 статті 258-3 (створення терористичної групи чи організації) Кримінального кодексу України.

У прокуратурі зазначають, що екс-мерові Слов’янська Штепі загрожує довічне ув’язнення. Вона звинувачення прокуратури відкидає.