Суд знову поновив справу Медведчука-Левуса

Печерський райсуд Києва скасував постанову про закриття кримінального провадження та зобов'язав слідчого поновити досудове розслідування у кримінальному провадженні

19 вересня Печерський районний суд Києва прийняв рішення поновити досудове розслідування за фактом кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 383 Кримінального кодексу України (завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину), з боку народного депутата України Андрія Левуса. Про це повідомляє виконком Громадського руху «Український вибір - Право народу».
Там відзначили, що депутат Левус «не тільки на своїй сторінці в «Фейсбук» бездоказово звинувачував Віктора Медведчука і Громадський рух «Український вибір» в умисних протиправних діях з метою територіального розколу країни, зміни державних кордонів, організації проведення «сепаратистських» зборів, але і звернувся до правоохоронних органів України з аналогічним завідомо неправдивим повідомленням».
«З урахуванням доводів, які б свідчили про те, що Левус сфабрикував докази проти Медведчука і «Українського вибору», Генеральна прокуратура України в січні 2016 року проводила досудове розслідування за фактом завідомо неправдивого повідомлення народним депутатом Левусом А. М. про вчинення злочину, поєднаного з обвинуваченням особи в особливо тяжкому злочині. Однак кримінальне провадження прокуратурою було незаконно припинено, у зв'язку з чим рішенням суду від 29 квітня 2016 року постанова ГПУ від 26 січня 2016 року скасована», - повідомили в «Українському виборі».
Перевіряючи обґрунтованість і законність припинення кримінального переслідування Левуса, суд визнав встановленим, що досудове розслідування прокуратурою Києва фактично не проводилося, справжні обставини і викладені докази завідомо неправдивого повідомлення Левуса не перевірялися, належна правова оцінка їм слідчим не дана, відзначили у Медведчука.
«Тому 19 вересня 2016 року Печерський райсуд Києва скасував постанову про закриття кримінального провадження та зобов'язав слідчого поновити досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом вчинення Левусом кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 383 КК України (завідомо неправдиве повідомлення суду, прокурору, слідчому або органу досудового розслідування про вчинення злочину, поєднане з обвинуваченням особи в тяжкому злочині і штучним створенням доказів обвинувачення). Санкція Кримінального кодексу за таке кримінальне правопорушення передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років», - йдеться в заяві виконкому.