The Washington Post закликала Захід остерігатися «російського ведмедя»

Президент РФ Володимир Путін

Редакція WP пише про зухвалі спроби Кремля сіяти хаос

Втручання Росії в життя західних демократичних країн мають вкрай небезпечний характер, пише газета The Washington Post у редакційній статті.

«Варто звернути увагу на пару нещодавніх інцидентів в Східній Європі, які мали небезпечний характер», пише видання і зазначає: в Угорщині, яка входить до складу НАТО, лунають твердження, що російські агенти тренувалися разом з неонацистським збройним формуванням, а в Чорногорії, яка ось-ось вступить в НАТО. Через це Москву звинувачують в підготовці насильницького перевороту.

«Докази неповні, але переконливі», - вважає газета. В Угорщині в жовтні сталася перестрілка поліції з лідером екстремістського руху «Національний фронт». «Комітет національної безпеки Угорщини заявив, що російські дипломати і чоловіки, одягнені у форму російської військової розвідки, відкрито брали участь в навчаннях воєнізованих формувань разом з членами організації», - йдеться у статті.

«Режим Путіна, як видається, був тісно пов'язаний з озброєним рухом, який присвятив себе реставрації фашизму в Угорщині», - пише газета.

Влада Чорногорії і Сербії «стверджує, що російські агенти намагалися підготувати переворот, який повинен був відбутися 16 жовтня», продовжує газета. «Влада Чорногорії не звинувачували публічно російський уряд в спонсорування цієї змови. Але вони назвали імена двох російських громадян, які приїжджали в країну в якості його організаторів, а Times написала зі слів джерел, близьких до розслідування, що це були офіцери розвідки. Пізніше вони повернулися в Москву і зникли», - пише газета.

На думку видання, настільки зухвалі спроби сіяти хаос - знак, що «режим надав свободу дій своїм агентам під прикриттям, розраховуючи на те, що слабкий і роз'єднаний Захід майже не буде, якщо взагалі буде, чинити опір».