У Білому домі відповіли на пропозицію Путіна щодо референдуму на Донбасі

Президент Дональд Трамп та Володимир Путін у Гельсінкі, 16 липня
Фото: ЕРА

Білий дім дотримується позиції, що мінські домовленості 2015 року не передбачають проведення будь-яких референдумів

Білий дім не підтримує пропозиції Росії щодо проведення референдуму на Донбасі, яку обговорював президент РФ Володимир Путін з президентом США Дональдом Трампом у Гельсінкі.

Про це повідомляє Associated Press.

«Адміністрація Трампа не розглядає можливості підтримки підтриманого Путіним заклику про референдум на Сході Україн», — йдеться у повідомленні.

Речниця Державного департаменту США Гізер Науерт у Twitter  заявила, що Білий дім дотримується позиції, що мінські домовленості 2015 року не передбачають проведення будь-яких референдумів.

Крім того в адміністрації Трампа вважають, що референдум, проведений на непідконтрольній Україні території, не матиме легітимності.

[TWITTER]

[/TWITTER]

Глава Ради національної безпеки США Гарретт Маркіс підтвердив, що «адміністрація США не розглядає питання про підтримку проведення референдуму на сході України».

19 липня агентство Bloomberg з посиланням на джерела повідомило, що президент РФ Володимир Путін на зустрічі з президентом США в Гельсінкі 16 липня запропонував Дональду Трампу провести референдум на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

За словами джерел, про свою пропозицію Путін розповів на зустрічі з послами Росії 19 липня.

Співрозмовники агентства стверджують, що президент РФ заявив, що було вирішено не озвучувати ініціативу про референдум публічно, «аби президент США міг її обдумати».

Раніше президент США Дональд Трамп визнав особисту відповідальність Володимира Путіна за втручання в президентські вибори 2016 року.

Він заявив, що згоден з оцінкою директора американської національної розвідки Дена Коутса з приводу того, що загроза «російського втручання» у вибори в країні продовжує існувати.

Як повідомлялося, у понеділок, 16 липня, Трамп під час прес-конференції після зустрічі з Путіним у Гельсінкі заявив про недовіру висновкам власної розвідки щодо втручання РФ у президентські вибори, а також про те, що він більше вірить словам Путіна. Ця заява Трампа викликала різке обурення не тільки в таборі демократів, але й серед республіканців.

Нагадаємо, у зв'язку із критикою з боку конгресменів зустрічі президента США Дональда Трампа та й президента Росії Володимира Путіна, Трамп скликає закриту нараду із членами Конгресу.

Раніше сенатор-республіканець Джон Маккейн розкритикував понеділкову прес-конференцію в Гельсінкі президента США Дональда Трампа і його російського колеги Володимира Путіна.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп жодного разу не згадав про Україну на підсумковій прес-конференції після зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним.

Читайте також статтю: Побачення у Гельсінкі. Як Путін і Трамп «добре поговорили»