У Харкові оголосили вирок шпигуну з Ірану

Суд відбувався в закритому режимі через питання державної таємниці

Орджонікідзевський суд Харкова засудив громадянина Ірану Алі Джадуея до 11 років позбавлення волі з конфіскацією майна за шпигунство проти України.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на інформацію адвоката обвинуваченого Григорія Марьяновського.

Суд відбувався в закритому режимі через питання державної таємниці.

Марьяновський заявив, що буде оскаржувати рішення суду та добиватися виправдання Алі Джадуея.

Як відомо, аспіранта кафедри біомедичних технологій Харківського авіаційного інституту Алі Джадуея затримали у серпні 2016 року у власній квартирі в Харкові. Слідство вважає, що він умовив знайомого з наукового центру Харківського фізико-технічного інституту (ХФТІ) передати секретні військові технології радіорозвідки.

За версією Служби безпеки, Алі пообіцяв колезі 5 тисяч гривень за передачу в режимі відеоконференції співробітникам Тегеранського технологічного університету імені Шаріфа змісту наукової роботи, яка має гриф «таємно». Робота мала назву «Фізичні основи, розробка, створення та використання надпотужних стаціонарних пучково-плазмових шумових та імпульсних високочастотних і надширокосмугових генераторів у радіоелектронній боротьбі і протидії засобам розвідки, зв'язку та повітряного нападу іноземних держав».

Співробітник ХФТІ погодився на пропозицію, але повідомив про неї в управління контррозвідки СБУ. Під контролем спецслужб наукову роботу підробили. Після відеоконференції у квартирі Алі іранця заарештували.

Останні півтора року питання вироку Алі Джадуея тісно пов’язують  на дипломатичному рівні із долею українського моряка Андрія Новічкова, якого поліція в Ірані підозрює у вбивстві матроса судна Arezoo Мохаммада Бахранпура.

Раніше повідомлялося, що у Жовтневому суді Маріуполя знайшли таємно встановлену апаратуру для прослуховування та приховані відеокамери.