У мешканця Севастополя з медаллю «За повернення Криму» відібрали землю, отриману при Україні

Діяч має намір оскаржити це рішення в так званому Севастопольському міському суді

Житель вважає, що у нього відібрали землю через його суспільно-політична діяльність

Балаклавський районний суд окупованого Севастополя ухвалив вилучити 20 соток землі у героя Лєнура Усманова, який має медаль Міноборони Росії «За повернення Криму». Про це Усманов розповів російській «Новій газеті».

«Земля в кооперативі «Дружба-9» була отримана мною і моєю дружиною в 2010 році. Дві ділянки по 10 соток були виділені постановою Севастопольської міської державної адміністрації. [Так званий] чинний уряд Севастополя вирішив, що українська виконавча влада не мала права розпоряджатися виділеною мені землею. Нібито ділянки повинна була виділяти міська рада, а не міська адміністрація. При цьому в позовній заяві було зазначено, що в 1966 році рішенням ради робітничих депутатів земля, яку мені видали при Україні, була віднесена до категорії земель лісового фонду. Тобто той факт, що після СРСР на території Криму 23 роки працювали закони України для [так званого] діючого уряду не важливий. Ніби й не було такої держави», - розказав Усманов.

Він вважає, що реальною причиною відбирання землі стала його суспільно-політична діяльність, зокрема - організація в Севастополі багатотисячного мітингу проти генплану міста.

«Зазначу, що засідання тривало менше години, а на прийняття рішення у судді Аношкіна пішло близько хвилини. Тобто вона видалилася в дорадчу кімнату і вийшла звідти з готовим рішенням менш, ніж через хвилину», - повідомив Усманов.

Громадський діяч має намір оскаржити це рішення в так званому Севастопольському міському суді і паралельно готує скаргу в Європейський суд з прав людини. Відняту землю і моральну шкоду він оцінює в 17 млн євро.

Усманов відомий тим, що в період початку окупації Криму став єдиним кримським татарином, який відкрито виступив за входження Криму і Севастополя до складу Росії, за що отримав медаль Міноборони Росії «За повернення Криму». У 2014 році він також виступав на мітингу «народної єдності» на Красній площі.

Нагадаємо, окупаційний уряд Севастополя веде тотальну ревізію земельних наділів, виданих в місті за легітимної української влади. Позови про вилучення землі отримали кілька тисяч городян. У позовних заявах, які отримують люди, йдеться, що земля їм була видана з порушенням українського законодавства. При цьому до березня 2014 року в більшості випадків право власності людей на землю органами влади оскаржене не було.

Раніше Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що підрозділи російських окупаційних військ в окупованому Криму проводять інженерні роботи щодо розширення військового містечка радіотехнічного полку у н.п. Любимівка, відбираючи у людей землю.

Зазначимо, що суд у Гаазі розгляне «кримські» позови українських компаній до Росії.