У МЗС Казахстану закликали не політизувати інцидент із картою України без Криму

Автори твору направили офіційне звернення в посольство України з вибаченнями

Перший заступник міністра закордонних справ Казахстану Мухтар Тлеуберді прокоментував претензії посольства України в Казахстані щодо інциденту із зображенням Криму на карті Росії, повідомляє Tengrinews.kz.

«По-перше, не треба політизувати цей інцидент. Інсталяція була, але це твір якогось творчого колективу, відповідно, ніякого наміру політичного не було. Мабуть, художники підійшли творчо, не вдаючись у політичні подробиці. Вони свою провину визнали, направили офіційне звернення в посольство України з вибаченнями», - повідомив Тлеуберді в кулуарах уряду.

Оргкомітет фестивалю Astana Art Fest заявив, що фігури на бульварі Нуржол не мають до фестивалю ніякого стосунку. «Astana Art Fest - позаполітичний захід, усі роботи проходять попередній відбір, щоб виключити (навіть у художніх сенсах) розпалювання міжнаціональної та міжсоціальної ворожнечі, а також не допустити політичних маніфестацій з боку учасників, оскільки це неприйнятно самою концепцією фестивалю. За наявною у нас інформацією - фігури були виготовлені незалежним об'єднанням не менше трьох років тому. Оргкомітет фестивалю зі свого боку обіцяє, що і надалі буде дотримуватися добросусідської політики, не допускаючи провокацій а території Astana Art Fest», - заявили в оргкомітеті.

Раніше повідомлялося, що у центрі столиці Казахстану у рамках Astana Art Fest  розмістили 84 фігури з прапорами та символікою різних країн, проте карта України виявилася без Криму.

За  повідомленням журналістів, карту, ймовірно, перемалювали спеціально для президента РФ Володимира Путіна, який був з візитом в Астані. Однак, під час візиту Путіна Крим на карті був українським. Натомість, російська карта була представлена без Криму. Ймовірно, це обурило російського президента і казахи карту перемалювали.

Пізніше глава МЗС України Павло Клімкін повідомив, що у Казахстані замалювали скандальні карти Росії і України, на яких півострів «відійшов» до РФ.