Народні депутати створили робочу групу з ВЕЗ «Галичина»

Круглий стіл у Верховній Раді

У Верховній Раді відбувся круглий стіл, під час якого обговорювали економічний розвиток Львівської області.

Учасникам був представлений законопроект про вільну економічну зону Галичина, який передбачає надання широких економічних повноважень регіону. Крім того, за підсумками заходу було прийнято рішення заснувати Робочу групу щодо поліпшення інвестиційного клімату Львівської області та створення ВЕЗ Галичина.

У заході взяли участь народні депутати, науковці Інституту економіки промисловості НАН України, експерти з питань інвестування, політологи, представники громадськості, повідомляють Факти.

За словами експерта з інвестицій Федора Ціповяза, починаючи з минулого року приплив зовнішнього капіталу в Львівську область різко впав. Ця ситуація зберігається і сьогодні. Вирішувати проблему потрібно на регіональному рівні і через нормативно-правову базу.

В ході дискусії учасники назвали одним з ефективних інструментів залучення інвестицій створення вільної економічної зони.

Нардеп Сергій Сажко (Опоблок) заявив про підтримку створення в Львівській області ВЕЗ Галичина. Він висловив думку, що такі питання потрібно розглядати в рамках профільної робочої групи і виявив готовність взяти участь в її роботі.

Нардеп від Опоблока Олексій Білий назвав кілька плюсів створення вільної економічної зони в Львівській області. «ВЕЗ дає можливість створювати нові підприємства, робочі місця, залучати інвестиції», – перерахував Білий.

Цю думку підтримує нардеп Хвіча Мепарішвілі (Народний фронт). Він запевнив, що ВЕЗ дозволить відродити промисловість. «Якщо ми створимо ВЕЗ, технопарки, тоді і інвестиції прийдуть, і потихеньку почне працювати промисловість та ін. Це необхідно робити», – підкреслив нардеп.

На користь ВЕЗ на круглому столі висловилися також економісти, спираючись на світову практику створення сприятливого інвест-клімату в регіонах.

«ВЕЗ Галичина забезпечить умови для приходу в область нових іноземних та вітчизняних інвесторів, дасть поштовх розвитку малого і середнього бізнесу у сфері туризму, транспорту, IT-технологій, а значить, люди отримають роботу», – зазначила науковий співробітник Інституту економіки промисловості НАН України Наталя Трушкіна.

Учасники круглого столу представили розроблений ініціативною групою законопроект про вільну економічну зону Галичина.

За підсумками виступів модератор, доктор економічних наук, президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жалило запропонував сформувати Робочу групу щодо поліпшення інвестиційного клімату Львівської області та створення ВЕЗ Галичина.

Нагадаємо, Кабінет міністрів надіслав Європейській Комісії комплексний документ для вирішення питання експорту деревини.