У Ризі на честь дня захисника вітчизни пройшла смолоскипна хода (відео)

У ході взяли участь кілька сотень людей

Увечері 11 листопада по вулицях Риги відбулася смолоскипна хода, присвячена День Лачплесиса. У заході з факелами взяли участь сотні людей.

Захід «Дух борців за свободу - на всі часи» почався о 16.00 ходою сотень людей від Братського кладовища до пам'ятника Свободи, а потім - до площі Стрелнієку. Біля пам'ятника Свободи учасники ходи хвилиною мовчання вшанували пам'ять полеглих воїнів.

У ході брала участь переважно молодь, але були і сім'ї з дітьми в колясках. Майже у всіх були в руках смолоскипи або свічки. В голові ходи вони несли прапор Латвії, деякі учасники хором співали пісень. Колону супроводжували поліцейські, що регулювали вуличний рух.

На Набережній 11 листопада багато залишали запалені свічки біля кріпосної стіни Ризького замку, загальна кількість свічок становила тисячі штук. У завершальній частині заходу учасники ходи запустили вогненний пліт.

Схожі факельні ходи пройшли 11 листопада також були в інших містах.

День Лачплесиса відзначається на честь перемоги латвійської армії над Західною добровольчої армією (так званими військами Бермонта) 11 листопада 1919 року. Латвійська армія почала вирішальний наступ на армію Бермонта 9 листопада, а 11 листопада вона була вигнана з Риги. Під час боїв Латвія втратила 743 солдата, в тому числі 57 офіцерів.