У Росії безвісти зникли двоє українців

Хлопці поверталися автостопом з Грузії в Україну

Поблизу Ростова-на-Дону українці останній раз вийшли на зв'язок

У Росії, в районі Ростова-на-Дону, пропали безвісти двоє українців, які поверталися автостопом з Грузії додому в Україну. Про це розповіли друзі і родичі зниклих.

Згідно з інформацією видання, зниклі - 25-річний Олександр Бабинець і 28-річний Сергій Велєв.

За словами мами Олександра Бабинця, хлопці подорожували автостопом з Грузії в Україну через Росію. Вони обидва працівники ресторанного бізнесу, і їх цікавить грузинська кухня.

Під час подорожі вони практично кожні три дні виходили на зв'язок.

Орієнтовно 30 вересня хлопці покинули Грузію і попрямував додому коротким шляхом - по трасі Кавказ через Кабардино-Балкарію, Ставропольський і Краснодарський краї Росії. За словами матері, вони планували повернутися в Україну так само, як їхали, - через Харківську область, проїхавши російський Бєлгород. Їх шлях пролягав через Ростов-на-Дону.

Саме поблизу Ростова-на-Дону хлопці останній раз вийшли на зв'язок. Близько шестої години вечора 7 жовтня Олександр скинув мамі геолокацію. Це було останнє повідомлення.

Жінка повідомила, що звернулася в місцеву поліцію і посольство України в Росії.

Слідча Вікторія Данова, яка веде справу, повідомила, що наразі вони очікують на копію закордонного паспорта Олександра з райвідділу ДМС. Відтак вони зможуть подати хлопця у міжнародний розшук.

«Тільки після того, як отримаємо копію закордонного паспорта, можна подавати запит на наш Інтерпол, який вже далі відправляє запит на Київ. Копію паспорту ми отримаємо у найближчі строки - за один-два дні. Тобто цього тижня ми направимо запит до дніпропетровського відділення Інтерполу, а далі строки залежатимуть вже від них», - пояснила Данова.

За словами слідчої, можна швидко встановити, де людина перетинала кордон. А далі інформація вже передається всім відділкам тієї країни, де перебувала людина, і правоохоронці перевіряють дані зниклого. Далі строки залежатимуть від того, як працюватимуть правоохоронні органи Росії. 

Нагадаємо, 18 жовтня росіяни влаштували судилище над викраденим в Білорусі та вивезеним до Росії Павлом Грибом. Його залишили в СІЗО під вартою ще майже на три місяці. 

За зверненням Генерального консульства України в Ростові-на-Дону, 23 жовтня 2017 року відбудеться зустріч консула з незаконно утриманним в СІЗО Краснодару Павлом Грибом.

Російські спецслужби затримали українця Павла Гриба 25 серпня (на наступний день після перетину ним кордону Білорусії) і не допустили до нього ні представників МЗС України, ні адвоката. Білоруська сторона тільки 31 серпня підтвердила факт перетину кордону при в'їзді в Білорусь 24 серпня. Представники захисту приїхали в слідчий ізолятор ФСБ в Краснодарі, де перебуває Павло Гриб, однак їх до затриманого не пустили.

13 вересня повідомлялося, що російські ЗМІ заявили про арешт Гриба суд Краснодара на два місяці. Російський адвокат Андрій Сабінін, який захищає утримуваного в Росії українця, зазначив, що рішення про арешт хлопця до 17 жовтня було заочним. Сам Павло Гриб заявив, що не отримує призначені йому ліки і турбується про своє здоров'я.

Раніше ЄСПЛ зажадав від РФ висновок про стан здоров'я українця Павла Гриба. Також він запропонував відправити до СІЗО своїх лікарів. 11 жовтня українська сторона відправила лікарів до затриманого українцю, не дочекавшись дозволу РФ. Однак російська сторона так і не допустила їх до Павла.