У владі розповіли, як вирішують проблеми енергетичних боргів в зоні АТО

Робочою групою розроблено концепцію законопроекту «Про стабілізацію розрахунків на Оптовому ринку електроенергії України» щодо врегулювання питання погашення заборгованості за електроенергію.

Дмитро Вовк, глава Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, в інтерв’ю «Главкому» розповів, що в лютому 2015-го Нацкомісія зупинила цей клубок нарощування боргів, що накопичився  через зону АТО – з причини не розрахунків на не контрольованих територіях.

«Там різниця між оплатами обленерго і тим, що необхідно було оплачувати генерації на неконтрольованій території, в місяць складала 800 млн. Тобто, починаючи з квітня 2014-го, борги накопичувалися і ніхто нічого не робив. Ми в лютому 2015-го – через рішення РНБО, яке Комісія ініціювала, призупинили нарахування і оплату. А вже з 1-го травня почала діяти прийнята урядом постанова (після того, як у квітні парламент ухвалив відповідний закон), питання платежів було вирішене - з того часу ми туди не платимо взагалі», - зазначив Вовк.

За його словами,  робочою групою розроблено концепцію законопроекту «Про стабілізацію розрахунків на Оптовому ринку електроенергії України» щодо врегулювання питання погашення заборгованості за електроенергію.

«Луганська станція знаходиться на контрольованій території. Повертаючись до питання про борги, хочу нагадати, що 19 квітня  в Комісії відбулися відкриті слухання щодо врегулювання боргових проблем на енергоринку, до яких ми залучили  всіх учасників ринку, профільний Комітет парламенту, представників міністерств енергетики, фінансів, економічного розвиту та ін.  Там же презентували концепцію законопроекту «Про стабілізацію розрахунків на Оптовому ринку електроенергії України», розробленого робочою групою щодо врегулювання питання погашення заборгованості за електроенергію. На першому етапі планується погасити заборгованість, використовуючи  чинні законодавчі механізми. Це погашення старої різниці в тарифах, погашення заборгованості за електроенергію шахт і держпідприємств», - розповів глава Нацкомісії.

Вовк розповів, що на другому етапі буде робота з заборгованістю неконтрольованої території.

«Має бути законодавче рішення щодо неплатежів споживачів неконтрольованих територій – до моменту АТО, в період АТО.  Залишаться неплатежі побутових споживачів, що накопичувалися більше 3-х років – тут буде або законодавче врегулювання про реструктуризацію, або у випадку запровадження стимулюючого тарифоутворення, підприємства самі мають розрахуватися за старі борги.  Ми бачимо, що на перших етапах можна провести розрахунок більшої частини з цієї величезної  заборгованості. І на 1 липня 2017 року, тобто, на дату повномасштабного впровадження лібералізованого енергоринку, вийти на нульовий залишок заборгованості. Це наша мета, яка закладена в концепції згаданого закону.  Наступні кроки: на нашому сайті розміщено згаданий проект закону та концепція проведення розрахунків. Ми домовилися з учасниками ринку, а також з усіма зацікавленими, що протягом місяця вони можуть надавати свої пропозиції, а потім ми звернемося до Кабміну з пропозицією схвалити цей проект закону, щоб потім спрямувати його до Верховної Ради», - зазначив глава Нацкомісії.