Україна готова обміняти захоплених у полон вісьмох бойовиків на українських заручників

Українська сторона готова до компромісів задля свободи українців

Звільнення заручників заблоковане Росією та бойовиками, але українська сторона готова до компромісів задля свободи українців. Про це повідомила перший віце-спікер парламенту, представник України в гуманітарній підгрупі мінських переговорів Ірина Геращенко на своїй сторінці в Facebook після зустрічі з родинами заручників, що їх утримують бойовики на окупованих територіях.
«Ми готові передати ОРДО затриманих днями вісьмох представників незаконних збройних формувань(яких в ОРДО назвали чомусь «саперами», мабуть , сплутали слово «сапери» і «снайпери») заради звільнення заручників. Ми передали цю позицію ОРДО, і 4 липня, під час зустрічі гуманітарної групи у Мінську я ще раз підніму це питання», - написала Геращенко.
Крім того, вона повідомила, що українська сторона надіслала запити до ОБСЄ з проханням з'ясувати, чи дійсно хлопців, що їх тримали в приміщенні колишнього СБУ в Донецьку, зараз перевели в СІЗО Донецька, де гірші умови. «Поки що не маємо відповіді на ці звернення. 4 липня у Мінську вимагатиму інформацію про місцезнаходження заручників», - зазначила Геращенко.
«Третє. Ще раз пропонуватиму провести «день сім'ї», що дозволить родинам затриманих по обидві лінії зіткнення побачитися з близькими. Поки що і цю гуманітарну і абсолютно аполітичну, хорошу і правильну ініціативу ОРДЛО не підтримують. Чому? Немає відповіді і логіки, окрім одної - їх взагалі не цікавлять гуманітарні питання», - повідомила вона.
Геращенко додала, що певну інформацію про боротьбу за заручників поки що не можна оприлюднювати, «але цим займається і президент, і СБУ, і ми в гуманітарній мінській групі».
«Ми дякуємо за будь-яку допомогу і волонтерам. За кожну людину боремося, все ускладнено ще й тим, що бойовики не дають інформації про місце утримання всіх 112 заручників, і ми знаємо тільки про кілька десятків. Також РФ і бойовики вимагають амністії - прямо зараз - для своїх ватажків . І цим шантажують Україну», - сказала Геращенко.

Нагадаємо, у понеділок, 27 червня у результаті успішних дій сил АТО по знешкодженню диверсійно-розвідувальної групи, у районі н.п. Водяне захоплено в полон 8 військовослужбовців 5 мотострілецької роти 2 мотострілецького батальйону 9 окремого штурмового мотострілецького полку морської піхоти (Новоазовськ) 1 АК ЗС РФ.