Україна може більше не отримати траншів МВФ та Єврокомісії – Шпек

Транш МВФ

Держава не виконує зобов’язань перед кредиторами

Є загроза, що Міжнародний валютний фонд більше не виділить Україні кошти, які передбачалися цього року. Про це в коментарі «Главкому» сказав Роман Шпек, голова ради Незалежної асоціації банків України.

«Ми бачимо, що місія МВФ поїхала, і є загроза що коштів, які передбачались в пакеті програми на цей рік, ми не отримаємо у повному обсязі. Держава не виконує зобов’язань перед кредиторами. Приїзд місії завершився тим, що навіть драфт-меморандуму не готували, а підготували звіт для ради директорів», - зазначив він.

Крім того, за його словами, «є проблеми непрагматичної поведінки ще з одним донором – Європейською комісією, є загроза виділенню траншу макрофінансової стабільності в 600 мільйонів доларів».

Шпек також зазначив, що говорити про надлишок валюти на українському ринку не доводиться. «Були певні сезонні покращення на початку року від тимчасового зростання цін на метали, руду, але ситуація змінилася. Бачимо спад промислового виробництва, і в цих галузях нічого особливого не буде. Великі надходження були від успішного маркетингового року в аграрному секторі, але в цьому році приросту не буде. Були деякі незакладені в базу доходи – продаж валюти від коштів, арештованих у «попередників», - сказав банкір.

Тому він не виключає, що Україна не вкладеться в існуючі параметри до 10 відсотків інфляції. «Бо вже багато прогнозів показують, що вона може бути дещо вищою. Добре, що Нацбанк в цих умовах викуповує валюту і зможе без напруги виконувати всі зобов’язання за платежами», - додав Шпек.

Читайте матеріал «Главкома» Чому міцніє гривня і чого чекати восени