Україна повертає борги: перший платіж $450 млн було перераховано МВФ

Виплата кредиту МВФ була здійснена із золотовалютних резервів Національного банку України

Україна виплатила Міжнародному валютному фонду $450 млн за програмою Stand by від 2014 року.

Про це представник НБУ повідомив «Громадському».

«Дійсно, почалися виплати за програмою Stand by, перший платіж вже було перераховано. В цілому обсяг виплат перед МВФ – як за основною сумою боргу, так і відсотків по боргу становить близько $1 млрд в серпні–грудні цього року і не представляє загрози для обсягу міжнародних резервів», – повідомив співрозмовник видання.

За даними «Українських новин», гроші перевели 4 серпня.

Як відомо, кредитна програма для України в розмірі 17,01 млрд доларів була затверджена МВФ наприкінці квітня 2014 року, а вже на початку травня було надано перший транш кредиту stand by на суму 3,19 млрд доларів.

У березні 2015 року Рада директорів Міжнародного валютного фонду схвалила виділення Україні 17,5 млрд доларів за 4-річною програмою EFF (Extended Fund Facility) замість програми stand by.

Програма «стенд-бай» була замінена на «механізм розширеного фінансування» у зв'язку з більш тривалої потребою платіжного балансу України.

Нагадаємо, 3 квітня МВФ схвалив виділення Україні траншу в $1млрд.

Нацбанк прогнозує, що цього року Україна повинна отримати ще три транші від Міжнародного валютного фонду, загальна сума яких становитиме $4,5 млрд, та допомогу від Єврокомісії.

5 квітня на рахунок Національного банку надійшов черговий транш за програмою розширеного фінансування МВФ. Кошти за четвертим траншем в обсязі $1 млрд надійшли кількома частинами у різних валютах: 367 млн спеціальних прав запозичення (СПЗ), 200 млн фунтів стерлінгів, 146 млн євро та $92 млн.