Уманський: Точно за графіком цей транш МВФ Україна не отримає

Уманський зауважив, що МВФ міг би винести політичне рішення і видати транш, проте цього разу це не станеться
Фото: Економічна правда

В.о. міністра фінансів в уряді Тимошенко та перший заступник голови Мінфіну в Кабміні Яценюка Ігор Уманський упевнений, що Україна не отримає черговий транш Міжнародного валютного фонду у заплановані графіком терміни. Про це він заявив в інтерв’ю «Главкому».

«Точно за графіком цей транш Україна не отримає. Але намагатися треба. В цьому меморандумі, варто визнати, є неправильні речі. Проте є і речі, що дійсно потрібні для України. Та ж пенсійна чи земельна реформа. Інше питання - якими вони мають бути», - сказав він.

За словами колишнього урядовця, Україна порушила свої зобов'язання, які брала на себе в рамках меморандуму з меморандуму з МВФ. Уманський зауважив, що МВФ міг би винести політичне рішення і видати транш, проте цього разу це не станеться, адже Україна не має критичної потреби в цих грошах.

«Та як і по пенсійній реформі, так і майже по всіх інших пунктах, Україна порушила всі графіки і всі зобов'язання. Але вони й не могли бути юридично виконані навіть технічно. Нащо було підписуватись під цим, якщо це було всім зрозуміло - питання. Знову ж будуть говорити: «Україна вкотре порушила строки, не виконала вимоги МВФ...». Тому, думаю, якщо транш і буде, то це буде політичним рішенням закрити очі на все і видати його, що, власне, МВФ вже робив кілька разів, якщо бути чесними. Але не думаю, що от зараз МВФ на це піде. Якоїсь критичної потреби України в цих грошах немає», - підкреслив Уманський.

Зауважимо, у Міжнародному валютному фонді не виключають ще однієї світової фінансової кризи після горезвісної кризи 2008 року.