Уряд розробив рекомендації харчовикам, як працювати в умовах пандемії

Поради мають рекомендаційний характер, а не обов’язкову вимогу

Поради Мінекономіки та Держпродспоживслужби

Мінекономіки та Держпродспоживслужби розробили Методичні рекомендації щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби Covid-19 на потужностях з вирощування, утримання, забою, переробки і обігу тварин та виробництва харчових продуктів.

Цей документ має надати виробникам більше інформації щодо їхніх можливих дій в умовах поширення Covid-19.

Зокрема, операторам ринку рекомендовано посилити заходи особистої гігієни. Важливо також не допускати сторонніх осіб та транспортних засобів на територію оператора або потужності. Також зменшити кількість персоналу, задіяного у виробничих процесах до мінімуму, який є необхідним для забезпечення безперебійної роботи потужності.

Персонал, який задіяний у виробничому процесі і повинен бути присутнім на потужності, має перейти, за можливості, на вахтовий режим роботи (враховуючи інкубаційний період Covid-19, кожна вахта повинна тривати не менше 14 діб).

Не допускати перетину між собою різних функціональних груп (змін) персоналу на потужності, в транспорті, в побуті (у т.ч. протягом вахти, відпочинку, здійснення санітарно-гігієнічних процедур, приймання їжі) тощо.

У разі неможливості забезпечення переходу персоналу на вахтовий режим роботи, оператори повинні, крім іншого, забезпечити розподіл персоналу на групи (зміни), які не контактують між собою.

Можливість здійснення персоналом обміну між собою цигарками, зубними щітками, планшетами, мобільними телефонами виключена. Можливість спільного використання персоналом посуду, постільної білизни, рушників виключена. Персонал забезпечений робочими телефонами, які не залишають виробничих приміщень. Після індивідуального використання посуд миється з милом або миючими засобами. Персонал забезпечено чистим змінним робочим одягом щодня. Персонал попереджено про заборону струшування брудного одягу і таке інше.