В Римі визначилися із порядком денним фінального засідання свого головування в ОБСЄ

Італія підніме питання безпеки журналістів

Російське видання «Коммерсантъ» повідомляє про те, що в рамках міністерського засідання ОБСЄ італійська сторона, яка цього року головує в даній організації, має представити на розгляд документ щодо необхідності гарантування безпеки журналістів.

Навесні 2018 року в рамках ОБСЄ Литва, Франція і Швеція створили групу друзів журналістів – на сьогодні дане об’єднання налічує 16 країн. Група друзів журналістів готова підтримати ініціативу Італії. До цього проблематику захисту журналістів піднімали в рамках головування в ОБСЄ ФРН в 2016 році. Проте ці спроби не дали жодного результату.

В майбутній резолюції мова йтиме не лише про вбивства журналістів, але і про сексуальні домагання і переслідування жінок-журналістів. За основу італійці хочуть взяти документ щодо безпеки журналістів, який був прийнятий Радою з прав людини ООН в вересні цього року.

В самій ОБСЄ із 1997 року працює Бюро представника по свободі ЗМІ. Прийняття резолюції по питанню гарантування безпеки журналістів стане важливим успіхом головування Італії в ОБСЄ. Протягом декількох останніх років даній організації не вдається прийняти жодного документу, який стосується сфери захисту прав людини.