В УПЦ МП переконані: їхню церкву дискредитують попи, які приїхали на окуповану територію з Росії

Митрополит Митрофан: Місце священика - у храмі, не на бойових позиціях, ні в яких окопах, не у бліндажах і землянках

Митрополит Митрофан: Є священнослужителі, які, як тільки почалися військові дії на Донбасі, прибули з Росії

Митрополит Луганський і Алчевський Митрофан УПЦ МП заявляє, що на окупованих територіях Донецької та Луганської областей перебувають служителі релігійного культу, які прибули туди з Росії і справляють служби, не маючи на це ніяких прав і дозволів від церкви. За словами митрополита, УПЦ МП не має відношення до цих служителів і не підтримує їх діяльність. Про це митрополит Митрофан розповів в інтерв’ю «Главкому».

«Є священнослужителі, які, як тільки почалися військові дії (на Донбасі), прибули з Росії. Це переважно заборонені для священнослужіння особи, які мали ті чи інші порушення церковної і пасторської дисципліни. Не маючи ніяких місць служіння вони прибули в наші регіони (непідконтрольні Україні райони Донецької і Луганської областей. – «Главком»), щоби підтримувати бойовиків, ополченців на тому боці. Вони там ходили, освячували… І я, і архієпископ Ровеньківський Пантелеймон неодноразово зверталися, робили заяви на адресу нашого духівництва, щоб вони не брали участі у всіх цих заходах. Місце священика - у храмі, не на бойових позиціях, ні в яких окопах, не у бліндажах і землянках. Хто має бажання, слава Богу, храмів у нас достатньо, може прийти. Навіть у ополченців, бойовиків, інших, якщо є бажання прийти сповідатися, поспілкуватися зі священиком, отримати духовну підтримку, то вони можуть її отримати у храмі. Я своїм священиками заборонив відвідувати бойові позиції, так само вчинив і владика Пантелеїмон. А ці розстриги (служителі релігійного культу, позбавлені духовного сану. – «Главком») не підпорядковуються нікому. Вони самі собі ходять, а потім все виливається у те, що нібито ми (УПЦ МП) все це підтримуємо», - розповів він.

Митрополит Митрофан додав, що на сьогодні таких служителів на окупованому Донбасі вже менше у порівнянні з минулими роками.

«Зараз їх уже менше, ніж було раніше (на початку збройного конфлікту). Раніше до 10-15 напевно набиралося, і в Луганській, і в Донецькій областях вони були», - зауважив він.