В уряді хочуть законодавчо простимулювати виробництво біодизелю

Законопроект щодо розвитку сфери виробництва та використання на транспорті рідкого біопалива представлено громадськості

У комітеті Верховної Ради з питань ПЕК голова Держенергоефективності Сергій Савчук представив парламентарям та бізнесу розроблений відомством законопроект щодо розвитку сфери виробництва та використання на транспорті рідкого біопалива. Про це інформує прес-служба Кабміну.

Відповідно до повідомлення, ідея законопроекту полягає у створенні законодавчого підґрунтя, яке стимулюватиме виробництво та використання біоетанолу та біодизелю із вітчизняної сировини.

«Весь світ сьогодні поступово переходить на «чисті» види палива. Для України, яка в значній мірі залежна від імпорту нафтопродуктів, це також актуальне питання. Більше того, враховуючи можливості нашої аграрної сфери, щорічний потенціал виробництва рідкого біопалива в Україні становить 1 млн т н.е.», - повідомив Савчук.

Законопроектом пропонується створити гарантований ринок біоетанолу та біодизелю. Для цього необхідно визначити обов'язкову частку біокомпонентів в загальному обсязі реалізованих в Україні моторних палив, зокрема:

- біоетанолу - не менш як 3,4 % (енергетичних) з 1 липня 2018 року та 4,8 % (енергетичних) з 1 липня 2019 року;
- біодизелю - не менше 2,7% (енергетичних) з 1 липня 2018 року.

Крім цього, передбачено облік та контроль вмісту біокомпонентів у моторному паливі, а також відповідальність за недотримання вимог.

На засіданні представники Міненерговугілля, Мінагрополітики, асоціації «Укрбіопаливо», Біоенергетичної асоціації України, Нафтогазової асоціації України, ДП «Укрспирт», компанії «Астарта», Гайсинського спиртового заводу висловили свої пропозиції до законопроекту. В уряді пообіцяли найближчим часом подати на реєстрацію до парламенту доопрацьований законопроект.