Велика сімка вимагає притягнути Росію до відповідальності за катастрофу МН17

Збий Boeing «Малайзійських авіаліній»

«Висновки Спільної слідчої групи про роль Росії в катастрофі MH17 є переконливими, значними і дуже тривожними», - йдеться у заяві

Глави МЗС країн-членів Великої сімки (G7) рішуче засуджують збиття пасажирського літака рейсу МН17 та вимагають притягти Росію до відповідальності за її роль у цьому.

Як повідомляється на сайті уряду Канади, яка нині головує у Великій сімці, глави МЗС оприлюднили заяву напередодні роковин збиття «Боїнга» авіакомпанії Malaysian Airlines.

«Ми, міністри закордонних справ країн Великої сімки, Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Сполученого Королівства, Сполучених Штатів Америки та високий представник Європейського Союзу, найрішучіше спільно засуджуємо катастрофу рейсу MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines, цивільного літака, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур 17 липня 2014 року. MH17 перевозив 298 членів екіпажу і пасажирів, громадян Австралії, Бельгії, Німеччини, Індонезії, Ірландії, Ізраїлю, Італії, Канади, Малайзії, Нідерландів, Нової Зеландії, Філіппін, Румунії, Південної Африки, В'єтнаму, Сполученого Королівства та Сполучених Штатів Америки», - зазначається у документі.

Міністри закордонних справ країн Великої сімки підкреслили, що повністю підтримують роботу Спільної слідчої групи (JIT), що здійснює розслідування катастрофи.

«Висновки JIT про роль Росії в катастрофі MH17 є переконливими, значними і дуже тривожними…», - наголошується у заяві.

Глави МЗС G7 зауважили, що, згідно з міжнародним законодавством, особи, відповідальні за неприйнятні дії, такі як обстріл або запуск ракети «Бук» російського походження, що збила цивільний літак, повинні бути притягнуті до відповідальності. Вони закликали Росію «негайно сумлінно взаємодіяти з Австралією та Нідерландами для встановлення та врегулювання всіх питань, що стосуються будь-яких потенційних порушень міжнародного права».

Як повідомляв «Главком», 29 червня лідери Європейського Союзу закликали Росію визнати відповідальність у питанні збитого 2014 року над Донбасом авіалайнера MH17.

Пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий бойовиками на Донбасі у липні 2014 року. На борту лайнера було 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули. 24 травня Міжнародна спільна слідча група поінформувала, що літак рейсу MH17 над окупованою територією Донбасу 17 липня 2014 року був збитий зенітно-ракетним комплексом «Бук», який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді ППО російських ЗС, що дислокується в Курську. 25 травня Австралія та Нідерланди офіційно звинуватили Росію у відповідальності за знищення пасажирського малайзійського літака рейсу МН17 у 2014 році.