Вибори у Британії: Фунт впав після оголошення даних екзит-полів

Вибори у Британії: Фунт впав після оголошення даних екзит-полів

Трейдери бояться, що «підвішений парламент» не дозволить уряду ефективно працювати, кажуть аналітики

Британський фунт стерлінгів впав по відношенню до долара на новинах про екзит-поли з минулих в четвер загальних виборів.

Про це повідомляє BBC.

Результати екзит-полів, згідно з якими жодна партія не набирає абсолютної більшості в парламенті, хвилюють трейдерів, які бояться перспективи «підвішеного парламенту», кажуть аналітики.

Після публікації даних екзит-полів фунт стерлінгів впав по відношенню до долара майже на два центи, до 1.2717 дол, але пізніше частково компенсував падіння, піднявшись до 1.2742 дол.

В останні тижні фунт торгувався на рівні 1.28 - 1.30 за долар.

Згідно з даними екзит-полів, перемогу на виборах отримали консерватори, однак вони втрачають парламентську більшість. Для того, щоб забезпечити собі абсолютну більшість у нижній палаті, партія повинна отримати 326 місць, а консерваторам, судячи за прогнозами, дістанеться 314.

При «підвішеному парламенті» уряд (зазвичай воно формується партією, що отримала абсолютну більшість) не буде мати достатньої опори для проведення законопроектів без підтримки з боку членів інших партій.

«На ринках будуть молитися про те, щоб результати екзит-полів виявилися неправильними», - сказав у розмові аналітик Mitsubishi UFJ Financial Group Лі Хардман.

«Якщо дані виявляться вірними, є великий потенціал для різкого зниження курсу фунта», - додає він.

Нагадаємо, у Британії на дострокових парламентських виборах за попередніми даними екзит-полів Консервативна партія прем’єра Терези Мей буде найбільш представленою у парламенті партією з 314 місцями.