Від конфлікту між українцями та поляками через «Волинську трагедію» виграє Кремль – польський історик

Кремль спекулює на цій темі

Українським та польським елітам треба якомога швидше дійти порозуміння щодо подій на Волині під час Другої Світової війни, відомих як «Волинська трагедія» або «Волинська різанина». На конфлікті пам’яті між двома народами спекулює російська пропаганда. Кремль виграє від розбурхування конфлікту щодо тих історичних подій. Таку думку висловив польський історик, заступник директора Центру польсько-російського діалогу та порозуміння Лукаш Адамський під час прес-конференції в прес-центрі «Главкому».
«Росія сильно і уважно слідкує за цією дискусією. Окрім того, є докази того, що кремлівські тролі намагаються радикалізувати і польську, і українську громадську думку. І навіть західну вже думку», - говорить Адамський.
Заступник директора Центру польсько-російського діалогу та порозуміння наводить приклад нещодавніх подій у Відні, де скоєно акт вандалізму пам’ятника українським козакам. «На ньому зробили надпис «Волинь. Пам’ятаємо» (польською мовою – Ред.). Але проблема в тому полягає, що цей «автор» надпису не був поляком, бо жоден поляк не припуститься орфографічних помилок, які було зроблено на цьому надписі», - зауважує польський історик.
Чим більше українські та польські еліти будуть зволікати з визнанням відповідальності за злочин частини УПА в подіях на Волині, тим більше на цьому буде спекулювати і використовувати в своїх інтересах російська пропаганда. «І от два тижні тому була спеціальна програма на російському телебаченні, де обговорювалися події на Волині 1943 року. І вони робили такий лінк, що в Україні бандери, нацисти. І з таким меседжем вони йдуть на Захід», - підсумував Адамський.
Подивитися запис прес-конференції «Волинська трагедія: межі компромісу» можна тут:

Нагадаємо, агентство внутрішньої безпеки Польщі затримало лідера проросійської партії «Зміна» Матеуша Піскорського