Винахід молодих українських науковців бореться за перемогу у Швейцарії

Український винахід для тестування якості продуктів

Наприкінці цього забігу у колективу є шанс отримати 25 тисяч франків

Нещодавно український винахід для тестування якості продуктів випередив сотні інших проектів з усього світу та потрапив на Kickstart Acceleration до Швейцарії. Це найбільша в Європі програма для стартапів.

Понад 1500 проектів з 86 країн світу конкурували за те, щоб потрапити у програму цього акселератора. По food-вертикалі (проекти, пов’язані з продуктами харчування) участь на початку брали 300 проектів. Та врешті відібрано було лише 30. Аграрний стартап BIOsens – єдиний з України – опинився в числі обраних.

«BIOsens – компанія, що розробляє різні прилади на базі біосенсорів для експрес діагностики харчової безпеки. У продуктах харчування буває багато шкідливих речовин: і антибіотики, і пестициди, і важкі метали, і шкідливі бактерії, і мікотоксини. На сьогодні немає якоїсь маленької лабораторії, яку можна покласти в кишеню, і яка показуватиме всю «таблицю Менделєєва». З технологічної точки зору, розробити якусь одну універсальну тест-смужку поки теж неможливо. Тож сьогодні ми сфокусувалися на експрес-діагностиці саме мікотоксинів. Це питання, як ми бачимо, важливе для зернотрейдерів (це і кава, і кукурудза, і пшениця) та для аналізу кормів для тварин», - розповів в інтерв’ю «Главкому» розробник BIOsens Андрій Карп’юк.

Розробник BIOsens Андрій Карп’юк

На вигляд розроблений українською командою прилад представляє собою просто коробку чорного кольору зі смужками для діагностики, до якої додається програма на мобільному телефоні.

«Як це працює? - розповідає розробник. - На тест-смужку потрібно нанести крапельку рідини, яку досліджуємо, вставити її в прилад з електронікою, і вся інформація буде передана на мобільний телефон. І буквально через 10 хвилин ми побачимо результати про наявність і концентрацію в рідині тих чи інших мікотоксинів (найбільш небезпечні для здоров'я людини і тварин природні екотоксиканти. - «Главком»). Дані, що отримуються в результаті тестування, синхронізуються із веб-сервісом і там зберігаються. Туди можна заходити, проводити аналітику аналізів, зроблених раніше, щоб робити прогнозування».

Компанія розробляє різні прилади на базі біосенсорів для експрес діагностики харчової безпеки

Акселерація розпочалася на початку вересня і триватиме до 19 листопада. Вже котрий тиждень міні-команда українського проекту у Швейцарії трудиться над вдосконаленням приладу. Наприкінці цього забігу у колективу є шанс отримати 25 тисяч франків.

Детальніше про цей прилад читайте в матеріалі «Главкому» - «Чудо-прилад для харчової безпеки. Як молоді українські науковці потрапили до Швейцарії».