Винахід молодих українських науковців бореться за перемогу у Швейцарії
Наприкінці цього забігу у колективу є шанс отримати 25 тисяч франків
Нещодавно український винахід для тестування якості продуктів випередив сотні інших проектів з усього світу та потрапив на Kickstart Acceleration до Швейцарії. Це найбільша в Європі програма для стартапів.
Понад 1500 проектів з 86 країн світу конкурували за те, щоб потрапити у програму цього акселератора. По food-вертикалі (проекти, пов’язані з продуктами харчування) участь на початку брали 300 проектів. Та врешті відібрано було лише 30. Аграрний стартап BIOsens – єдиний з України – опинився в числі обраних.
«BIOsens – компанія, що розробляє різні прилади на базі біосенсорів для експрес діагностики харчової безпеки. У продуктах харчування буває багато шкідливих речовин: і антибіотики, і пестициди, і важкі метали, і шкідливі бактерії, і мікотоксини. На сьогодні немає якоїсь маленької лабораторії, яку можна покласти в кишеню, і яка показуватиме всю «таблицю Менделєєва». З технологічної точки зору, розробити якусь одну універсальну тест-смужку поки теж неможливо. Тож сьогодні ми сфокусувалися на експрес-діагностиці саме мікотоксинів. Це питання, як ми бачимо, важливе для зернотрейдерів (це і кава, і кукурудза, і пшениця) та для аналізу кормів для тварин», - розповів в інтерв’ю «Главкому» розробник BIOsens Андрій Карп’юк.
На вигляд розроблений українською командою прилад представляє собою просто коробку чорного кольору зі смужками для діагностики, до якої додається програма на мобільному телефоні.
«Як це працює? - розповідає розробник. - На тест-смужку потрібно нанести крапельку рідини, яку досліджуємо, вставити її в прилад з електронікою, і вся інформація буде передана на мобільний телефон. І буквально через 10 хвилин ми побачимо результати про наявність і концентрацію в рідині тих чи інших мікотоксинів (найбільш небезпечні для здоров'я людини і тварин природні екотоксиканти. - «Главком»). Дані, що отримуються в результаті тестування, синхронізуються із веб-сервісом і там зберігаються. Туди можна заходити, проводити аналітику аналізів, зроблених раніше, щоб робити прогнозування».
Акселерація розпочалася на початку вересня і триватиме до 19 листопада. Вже котрий тиждень міні-команда українського проекту у Швейцарії трудиться над вдосконаленням приладу. Наприкінці цього забігу у колективу є шанс отримати 25 тисяч франків.
Детальніше про цей прилад читайте в матеріалі «Главкому» - «Чудо-прилад для харчової безпеки. Як молоді українські науковці потрапили до Швейцарії».