Влада Болгарії офіційно визнала Росію загрозою

Прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов 

У доповіді, підписаній главою уряду Болгарії, йдеться, що дії Росії є джерелом регіональної нестабільності і загрожують вільній і мирній Європі

Уряд Болгарії розглядає Росію як серйозну зовнішньополітичну загрозу, говориться в доповіді про стан національної безпеки в 2016 році. Документ був прийнятий урядом і відправлений на затвердження в парламент.

Офіційний урядовий документ «вперше містить настільки гостру критику Москви», повідомляє «Рідус» з посиланням на болгарську газету «Сега».

У доповіді, підписаній главою уряду Бойко Борисовим, йдеться, що дії Росії є джерелом регіональної нестабільності і загрожують вільній і мирній Європі.

«Загрози безпеці наростають не тільки в Балтійському і Чорному морях, а й в східній частині Середземного моря, де Росія посилює свою військову активність», - наголошується в тексті документа.

На думку болгарського уряду, російська інтеграція анексованого Кримського півострова розширює вихід Росії в акваторію Чорного моря і веде до порушення геостратегічного і військового балансу в Чорноморському регіоні, а виборче виконання фундаментальних міжнародних договорів у сфері контролю над зброєю і веденні інформаційної війни підривають довіру і заважають приймати рішення, пов'язані з забезпеченням безпеки Європи.

Зазначимо, що 30 липня прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов заявив, що завжди вважав, що відносини між Європою та Росією повинні бути прагматичними.

6 вересня прем'єри-міністри Греції Алексіс Ціпрас і Болгарії Бойко Борисов заявили про готовність їхніх країн стати мостом між Євросоюзом і Росією.