Водіям авто з іноземними номерами готують нові покарання

Фото: УНІАН

Фіскали пропонують штрафувати українських водіїв авто з іноземними номерами, які порушили митні правила, на суму до 100% вартості машини

Податківці пропонують посилити покарання за порушення режиму тимчасового ввезення та транзиту

Про це повідомляється на сайті ubr.ua.

У ДФС вирішили посилити відповідальність за порушення режиму тимчасового ввезення авто на іноземних номерах: вже розробили відповідний законопроект і подали його в Мінфін.

За словами заступника директора департаменту з організації протидії митним правопорушенням ДФС Олексія Сивирина, документом вносяться зміни в Митний кодекс України.

Зокрема, передбачити можливість її конфіскації. Якщо максимальний строк перебування машини на території України перевищено на 20 днів. Зараз найбільше покарання — штраф у розмірі 300% вартості платежів, які треба було б внести при звичайному ввезенні автомобіля в Україну.

Проект від ДФС вже погоджений із Мінфіном і Мінекономрозвитку, залишилося отримати згоду Держрегуляторної служби, щоб вносити проект закону на схвалення Кабміну.

Враховуючи, що наприкінці травня президент Порошенко своїм указом (№146/2017) доручив уряду розібратися з порушниками митного законодавства і вдосконалити законодавчу базу у відповідність з європейськими нормами, зміни можуть бути схвалені досить швидко.

Однак залишається головне питання - як цей проект буде проходити через парламент. Нагадаємо, у Верховній Раді вже знаходяться два законопроекти, які повинні були б врегулювати ситуацію. Це так званий проект Володимира Парасюка (№5567) і законопроект Максима Бурбака (№4932).

Суть першого - врегулювати питання транзиту і тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування (шляхом введення плати 0,5% вартості розмитнення або 6% на рік, що дорівнює приблизно 300-400 євро). Другий проект запроваджує єдиний збір, який вноситься в пунктах пропуску через кордон України (2 євро в день, 95,6 євро в місяць або 382,4 євро в рік).

В кінці січня активісти блокували дороги в столиці вимагаючи прискорити прийняття законопроекту №5567, а в травні - протестували проти №4932 (в основному через плату в 2 євро).