Волинець розказав, що врятує українські шахти

Шахта

На думку голови Незалежної профспілки гірників України, шахтарі повинні самі на себе заробляти

Михайло Волинець, голова Незалежної профспілки гірників України, впевнений, що в Україні склалася кризова ситуація у вугільній галузі, а дефіцит коштів на підприємствах галузі не дозволяє вже ні оплачувати фонд заробітної плати, ні розвивати і модернізувати шахти, обладнання яких застаріле і працює на знос.

«Невиплачена зарплата сьогодні вже становить понад 80 млн грн. Стоїть питання виведення з кризи вугільної галузі та погашення заборгованості по зарплаті. Нам неясно, з яких джерел буде фінансуватися вугільна галузь, з яких джерел шахтарі отримають заробітну плату. Наприклад, у 2011 році держбюджетом було виділено понад 10 млрд. грн., і були достатні обсяги видобутку, і стабільна ціна вугілля. У 2012 році – понад 12 млрд, у 2013-му – 15,5 млрд. грн. А в 2015 році бюджет виділив шахтарям всього 2,58 млрд., у 2016 році – 2,4 млрд грн. У проекті держбюджету-2017 на вугільну галузь передбачено всього 2,6 млрд. грн. І це притому, що в три рази девальвувала гривня. Це призведе до того, що зарплату не буде чим виплачувати», - розповів про складної ситуації у вугільній галузі країни Михайло Волинець.

На думку голови Незалежної профспілки гірників України, шахтарі повинні самі на себе заробляти, але зараз обсяги видобутку на вітчизняних шахтах – дуже малі: 35 шахт в добу добувають 14 тисяч куб. м гірничої маси. І шахти в держвласності збиткові. Хоча, на думку експерта, потенціал державних шахт дозволяє розраховувати на високі показники видобутку - є шахти, які мають запас на рівні понад 100 млн. тонн.

«Головна наша пропозиція – збалансувати ціну на вугілля для державних шахт. Ціна повинна бути справедлива, світова, так, як це зараз з ціною на газ і нафтопродукти. Поки міністерство нам не відповіло – які шанси, що ціна вугілля буде підвищена. Потрібно зберегти галузь, знизити соціальне напруження, і в той же час забезпечити генерацію вугіллям власного видобутку», - зазначив Михайло Волинець.