Якби не корупція, інвестори пішли б в Україну, незважаючи на військову загрозу з боку Росії - економіст

ipress.ua

На його думку, іноземні інвестори повинні бачити, що Україна чесна у використанні ресурсів

В Україну іноземні інвестори побоюються вкладати гроші не стільки через існування військово-політичної загрози з боку Російської Федерації, скільки через корупцію. Таку думку висловив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, повідомляє офіційне видання Державної фіскальної служби України «Вісник».

«Я неодноразово чув від міжнародних експертів, від представників іноземних компаній: якби у нас дійсно була мінімізована корупція і почали активно реалізовуватися реформи, зокрема прозорості бюджету, підвищення ефективності, реформи, пов’язані з пошуком нових конкурентних ніш, то іноземні інвестори були би готові вкладати кошти в Україну навіть незважаючи на те, що є висока військово-політична загроза з боку Росії», — зазначив Юрчишин.

За його словами, Україна потребує додаткової фінансової допомоги: йдеться як про позикові, так і про спонсорські ресурси. При цьому Юрчишин звернув увагу на низький рівень реалізації інвестиційних проектів і прозорості економічної діяльності в Україні. На його думку, уряд має зробити використання ресурсів, що надходять з міжнародних джерел, максимально відкритим і прозорим.

«Йдеться про чітке, детальне використання. Крім того, альтернативи використання теж повинні проходити якусь експертизу, причому це має бути публічний міжнародний контроль. Держава в особі Мінфіну і Нацбанку України має докладати зусилля для максимальної прозорості використання ресурсів і аналізу ефективності їхнього використання», — зазначив фахівець.

На його думку, іноземні інвестори повинні бачити, що Україна чесна у використанні ресурсів.

Експерт також додав, що у світі «законсервовано» цілий перелік ресурсів, які могли би бути надані Україні як допомога: з року в рік ЄС «відкладав» для України деяку частину, те саме можна сказати і стосовно проектів Світового банку.