Юнкер закликає Кемерона якнайшвидше прояснити позицію після референдуму

Юнкер наголосив, що не буде жодних переговорів, поки Лондон офіційно не подасть запит про вихід країни із ЄС

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер просить прем’єр-міністра Великої Британії Девіда Кемерона протягом найближчих двох днів прояснити позицію після референдуму. Про це він заявив у вівторок, виступаючи на екстреній сесії Європарламенту.
Юнкер повідомив, що зустрінеться з Кемероном і попросить прояснити ситуацію якомога швидше.
За його словами, неможливо залишатися в невизначеності.
Юнкер наголосив, що не буде жодних переговорів, поки Лондон офіційно не подасть запит про вихід країни із ЄС.
«Ніяких секретних переговорів за закритими дверима не буде. Немає запиту – немає переговорів», – сказав він.
За словами Юнкера, рішення народу Великої Британії не означає розвалу Євросоюзу. «Британське голосування підрізало одне з наших крил, але ми все ще можемо літати. Європейська мрія продовжиться. Ми будемо працювати з новою енергією», – заявив Юнкер.
При цьому він зізнався, що його засмучує те, що відбувається. «Так, мені сумно через результати референдуму. Я не роблю з цього секрет», – сказав голова Єврокомісії.
Нагадаємо, 23 червня на референдумі у Великій Британії за вихід з ЄС проголосували 52% виборців, прихильники членства в Євросоюзі набрали 48%. Втім рішення Британії вийти з ЄС не стане фактичним, поки уряд офіційно не застосує статтю 50 Лісабонського договору ЄС. Цим кроком буде встановлено дворічний термін процедури переговорів про вихід Великої Британії з Європейського Союзу.
Джерело: Радіо Свобода