Юрист розказала, чим ризикують українки, які хочуть стати сурогатними матерями

Є економічні права, які стосуються винагороди сурогатної мами, оплати її харчування, якщо необхідно - зміни місця проживання

Сурогатним матерям не надається належна психологічна підтримка під час вагітності

Всі права сурогатної мами виписуються лише тристороннім договором між нею, біологічними батьками дитини та клінікою. Про це в інтерв’ю «Главкому» розказала директорка Департаменту правової, соціальної та гуманітарної допомоги Громадської організації «Ла Страда – Україна», адвокат Марина Легенька.

За словами експерта, це медичні права - чітко прописується, які медичні огляди здійснюються, яка медична підтримка та в якому обсязі надаватиметься під час вагітності жінки тощо.

«Є економічні права, які стосуються винагороди сурогатної мами, оплати її харчування, якщо необхідно - зміни місця проживання. У деяких випадках може обумовлюватися додаткова щомісячна винагорода, скажімо, 300 євро», - зазначила юристка.

За словами Легенької, потенційна сурогатна мати має чітко дивитися на договір - у кожній клініці він є різним. «Жінка зазвичай потребує роботи з психологом, і цю психологічну підтримку також дуже часто забезпечує клініка. Але якраз це питання є дуже проблемним. Враховуючи збільшення попиту на сурогатних матерів, клініка не оцінює дуже глибоко психологічної готовності жінки стати сурогатною мамою. І не надає належної підтримки в цьому питанні під час вагітності», - підкреслила експерт.

Юрист нагадала, що сурогатній мамі заборонено дізнаватися, де знаходиться народжена нею дитина і що з нею відбувається. «Але багато жінок постійно про це думають, звертаються до психологів, в тому числі, до нашої організації. Їм здається, що вони полишили дитину, тож не можуть змиритися з ситуацією. Тому якраз увага до психологічного стану жінці дуже потрібна», - підкреслила вона.