Ющенко розповів про те, як урятувати гривню

Колишній глава Нацбанку вважає, що Україна здатна на сьогодні в рази збільшити темпи економічного зростання і зміцнити гривню

Колишній президент і глава Нацбанку України Віктор Ющенко в інтерв’ю «Главкому» розповів, як можна сьогодні врятувати українську гривню, яка поновила стрімке падіння останніми днями.

«На мій погляд, сьогодні є підстави говорити про можливість в рази збільшити темпи економічного зростання порівняно з тими, що ми сьогодні маємо. Нам потрібно мати фінансовий ресурс для бюджету, потрібен ресурс соціальний – для забезпечення виплати пенсій, зарплат і таке інше. Цей ресурс можна знайти через 3-4 фундаментальні речі. Річ перша. Ми сьогодні маємо 2,2 трлн грн валового внутрішнього продукту, зростання якого прогнозується на цей рік на рівні 0,5-1%. Але це рівень статистичної похибки! Можна вважати, що ми даремно проживаємо цей рік, адже це не зростання», – зазначив колишній керівник НБУ.

Ющенко додав, що для того, щоб ми мали приріст економіки від 5%, нам треба в національну економіку щороку вкладати приблизно $15 млрд, тобто щомісяця – $1-1,2 млрд.

«Де їх узяти? Почнемо з того, що фінансовий ресурс в $70 млрд ходить поза банком. На руках у людей. Цей ресурс не задіяний в економіці», – зазначив він.

«Експерти називають цифру від $70 до $100 млрд, я беру мінімум. Для прикладу: протягом 2014-го і 2015-го років з фінансової системи тільки вкладів було виведено відповідно $7 і $8 млрд. Це сума, яку ми просимо в МВФ. Її було виведено з банків протягом двох років, а $15 млрд – це не мало, адже шомісяця можна було б вкладати по одному мільярду доларів в нашу економіку», – додав колишній президент.

Ющенко зазначив, що на сьогодні половина, тобто 50% нашої економіки залишається в тіні. Що також не сприяє стабільності національної валюти.

«Уявіть собі, що 1 трильйон 100 мільярдів нашого ВВП виробляється в тіні – це гроші, з яких не платяться податки та не здійснюються соціальні відрахування. Це гроші, які циркулюють, як правило, в готівковій формі. Частина з них – я так думаю, до 5% – кримінальні. Очевидно, нам треба все зробити для того, щоб ці десятки мільярдів доларів, які сьогодні ми не бачимо, щоб вони повернулися в легалізований обіг. Це щороку приблизно $17–18 млрд. Це великі кошти, які в нас є», – заявив Ющенко.

Він зазначив, що щорічно з України вивозять по $12–15 млрд в офшори і не повертають. Лише 1-1,5% повертаються, а решта залишається в офшорних зонах.

«Є частина кримінальних тем – я їх не коментую, а є частина тем, які очікують належних економічних реформ. Очевидно, ми повинні прийти до якоїсь дискусії відносно амністії (капіталів. – «Главком»), до якоїсь легалізації. Потрібно зробити так, як це зробили десятки інших країн. Один раз відрізати цей хвіст, перейти на нові правила гри і сказати, що віднині наші відносини мають продуктивний характер», – наголосив екс-глава НБУ.

Ющенко назвав цифру у $40–50 млрд – це, на його думку, той потенційний ресурс, який ми можемо мобілізувати, аби врятувати економіку і гривню.

«І я сказав би: це відповідь на те, що не $17,6 млрд у вигляді позик від МВФ врятують економіку України, бо це гроші не для розвитку. Це гроші для стабілізації, ми їх не використаємо, вони будуть лежати в резервах і тримати в нормі психологічний фактор. Сьогодні резерви НБУ – $14 млрд. Це послання, що ми маємо більшу стабільність, але ми їх нікуди не використаємо. А коли я кажу про ті $40–50 млрд, які під нашими ногами – це українські гроші, українського бізнесу, які не потрапляють в публічну систему лише через те, що бізнес не приймає правила. Мені здається, що це гарний порядок денний для втілення тих реформ, яких потребує бізнес і влада», – резюмував Ющенко.