З Греції в Одесу повертаються 12 українських моряків з арештованого судна

Українські моряки

В Україну повернуться 12 із 16 моряків

Більшість членів екіпажу контейнеровоза Mekong Spirit, затриманих грецькими прикордонниками в травні 2017 за підозрою в контрабанді зброї, у п'ятницю, 27 липня, повертаються в Одесу.

Про це повідомив почесний консул Греції в Одесі Пантеліс Бумбурас в Facebook.

«12 українських моряків повертаються в Одесу. Ми зробили все можливе, щоб 12 із 16 членів екіпажу судна Mekong Spirit, заарештованих в Греції за підозрою в контрабанді, в найближчі дні повернулися додому. Головна умова - обов'язкова щомісячна реєстрації в Генеральному консульстві Греції в Одесі», - заявив почесний консул.

Інші члени екіпажу - капітан, старпом і рядові будуть, згідно з рішенням суду, перебувати в Греції до з'ясування всіх обставин.

За словами Бумбураса, протягом 14 місяців велися досить серйозні дипломатичні переговори на рівні двох країн - України та Греції.

«Довелося підключити серйозних адвокатів. І сьогодні, на щастя, ми домоглися справедливого рішення суду на користь українських моряків», - додав консул.

Крім оплати адвокатів, додав він, потрібно було підтримати моряків, оскільки судно в порту Лавріо (в 60 км від Афін) фактично залишилося без постачання продуктами, медикаментами і чистою водою.

«Для членів екіпажу орендували будинок в 15 хвилинах ходьби від порту Лавріо, завдяки чому у моряків була можливість ночувати в людських умовах. Чергування на судні було організовано за графіком», - зазначив він.

Моряки підтвердили, що вже подані документи на візи, в п'ятницю планується виліт в Україну.

Раніше повідомлялося, що з Греції до України зможуть повернутися 12 українських моряків з арештованого судна Mekong Spirit, яке понад рік тому затримали за підозрою в контрабанді зброї.