З початку року міжнародні резерви України зросли на 14%

Золотовалютні резерви

За травень міжнародні резерви України збільшилися на 3%

Станом на 1 червня, міжнародні резерви України становили 17,6177 млрд дол. США (в еквіваленті). За п’ять місяців поточного року вони зросли на 14%, у тому числі за травень – на 3%, повідомляє прес-служба Нацбанку України.

«Як і в попередні місяці, у травні збільшення резервів відбувалося здебільшого завдяки сприятливій для вітчизняного експорту ситуації на світових сировинних ринках, яка дозволяла Національному банку проводити купівлю валюти і водночас не протидіяти тенденції до зміцнення національної валюти. Завдяки цьому чиста купівля валюти Національним банком у травні становила 521,2 млн дол. США», - інформують у НБУ.

Зокрема, Національний банк у травні викупив на міжбанківському валютному ринку 525,2 млн дол. США (з них 266 млн дол. США - за інтервенціями у формі запиту найкращого курсу). Разом з тим, Національний банк здійснив продаж 4 млн дол. США шляхом інтервенцій у формі запиту найкращого курсу. Жодного валютного аукціону з продажу валюти у травні проведено не було.

На додаток, збільшенню резервів минулого місяця сприяло надходження коштів на користь уряду від розміщення ОВДП, номінованих в іноземній валюті, у сумі 38,1 млн дол. США, а також від Єврокомісії у сумі 8 млн євро.

Водночас кошти з резервів у травні було спрямовано на платежі з обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті. На ці цілі було витрачено 158,6 млн дол. США (крім платежів на користь МВФ), з яких 18,5 млн дол. США – обслуговування за облігаціями зовнішніх запозичень та 82,5 млн дол. США – обслуговування і погашення за облігаціями внутрішньої державної позики. Крім того, ще 71,8 млн дол. США було спрямовано на платежі уряду та Національного банку на користь Міжнародного валютного фонду.

«Станом на 1 червня обсяг міжнародних резервів України покриває 3,7 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду і Національного банку», - зазначають у Нацбанку.