Із Росії масово тікають освічені й талановиті люди - The National Interest

Останніми роками різко зросла кількість росіян, які беруть участь у лотереї на отримання «зеленої картки» для в'їзду в США

За останні чотири роки в Росії різко зросли показники еміграції. Офіційно з країни в 2012 році виїхали 123 тисячі осіб. У 2013 році ця цифра зросла до 186 тисяч. У 2014-му після анексії Криму число тих, хто виїхав, збільшилось до 309 тисяч, а в 2015 році цей показник виявився ще більшим. Про це пише The National Interest.

Видання зазначає, що дані статистичні показники насправді применшують реальний відтік населення, оскільки багато хто вже не повідомляє державі про свій від'їзд.

«Слід зазначити, що це переміщення людей значне, і з часом воно не слабшає. Одна російська кадрова фірма провела минулого місяця соціологічне опитування і зробила висновок, що 42% керівників високого рангу, які працюють в місцевих і зарубіжних компаніях, хочуть виїхати, а в однієї шостої є цілком конкретні плани на від'їзд», - пише The National Interest.

Центральна Азія і держави СНД залишаються головними місцями еміграції для росіян. Крім того, зростає кількість тих, хто виїжджає у Китай; Захід стає все більш привабливим. Останніми роками різко зросла кількість росіян, які беруть участь у лотереї на отримання «зеленої картки» для в'їзду в США. У 2015 році було поставлено рекорд - 265 086 учасників, а це майже на сто тисяч більше, ніж в 2012 році. Дані по Британії демонструють аналогічну тенденцію: кількість імміграційних віз, виданих росіянам, від 2010 до 2013 року збільшилася більш ніж на 50%. У 2014 році близько 75 300 росіян отримали вид на проживання в Євросоюзі та Швейцарії. Це на 25% більше, ніж 2010-го року. Ізраїль повідомляє, що кількість заяв на отримання громадянства від росіян за той же час зросла на 30%.

Найчастіше з Росії виїжджають молоді й освічені міські жителі. Згідно з оцінками керівника «Левада-Центру» Льва Гудкова, сьогоднішні потоки емігрантів «більш ліберально орієнтовані, більш інтелігентні, краще освічені». Вони їдуть з Росії разом із «досить інертною і пасивною масою», яка шукає кращої долі. «У переважній більшості зростання еміграції з Росії пояснюється від'їздом освічених міських лібералів, які їдуть з політичних, а не з економічних міркувань. Це основа «творчого класу» вчених, викладачів, творчих працівників та висококваліфікованих робітників - тобто, таких людей, які забезпечують економічне зростання в усьому світі», - зазначає видання.

Людей цієї категорії турбує політична ситуація, що склалася при Путіні, і вони прагнуть виїхати, поки не стало ще гірше. Вони бажають покинути те середовище, яке наскрізь просякло ворожим ставленням до Заходу.

Однак економічні мотиви, як і раніше, відіграють важливу роль. Навіть заможні росіяни, котрі мали привілейоване становище, зараз вважають свої привілеї тимчасовими і шукають шляхи від'їзду. Вони бачать у США і в Західній Європі безпечне місце «для розміщення своїх капіталів, для життя своїх дружин і дітей». Вони вважають, що там можна займатися бізнесом, вільним від корупції, тяганини і непередбачуваної судової системи, які характерні для їхньої батьківщини. Наприклад, Павло Дуров (засновник російського аналога Facebook ВКонтакте) виїхав частково через те, що держава зажадала отримати особисті дані українських користувачів.

Найбільш очевидні наслідки цього процесу в науці й техніці. Еміграція вже спустошила і зістарила російське наукове співтовариство, і ситуація там може ще погіршитися. Сьогодні в Росії 26 800 докторів наук. Тільки у Сполучених Штатах працює 16 тисяч докторів наук із колишнього Радянського Союзу. Менше третини дослідників, що працюють у Росії, входять до найбільш продуктивної вікової групи (від 30 до 50 років), а чверть науковців - старші 70-ти років. «Незалежного фінансування наукових досліджень і розробок у країні майже не існує, а міжнародне наукове співробітництво відчуває дедалі більші труднощі», - уточнює видання.