З українського архіву вилучають документи часів Другової світової на запит польських правоохоронців

Німецький концентраційний табір Майданек в Любліні (Польща)

Поляки розслідують справу вбивства людей у німецькому концентраційному таборі Майданек в Любліні в роки Другої світової війни

Головне управління СБУ у Києві та Київській області отримало тимчасовий доступ до документів, з можливістю вилучення їх копій, які зберігаються у Центральному державному кінофотофоноархіві України імені Г.С. Пшеничного.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на ухвалу суду Печерського райсуду Києва від 11 жовтня.

У тексті ухвали зазначено, що до українських спецслужб надійшов запит від компетентних органів Польщі про надання правової допомоги у кримінальній справі № S 50.2005.Zn. Зокрема, прокурор Інституту національної пам'яті - Відділової комісії з питань переслідування злочинів проти польського народу в Любліні здійснює досудове розслідування за номером № S 50.2005.Zn у справі всіх нацистських злочинів, вчинених у 1941-1944 роках у німецькому концентраційному таборі Майданек в Любліні, які полягали, зокрема, у вчиненні масових і індивідуальних вбивств, а також на вживанні всіх інших методів і способів знищення розміщених у цьому таборі в'язнів різних національностей.

Із Центрального державного кінофотофоноархіву України поляки запросили наступні фотодокументи: «Рови з залишками людей на території концентраційного табору Майданек. Польща, серпень - вересень 1944 р.»; «Рови з залишками людей на території концентраційного табору Майданек. Польща, серпень - вересень 1944 р.»; «Вид концентраційного табору Майданек. Польща. Вересень 1944 р.»; «Печі для спалювання трупів у концентраційному таборі Майданек. Польща, 1944 р.»; «Концентраційний табір Майданек. Польща, 1944 р.»; «Стіл для катувань в концентраційному таборі Майданек. 1944 р.»; «Тавро на грудях радянського військовополоненого, зроблене в концентраційному таборі Майданек. Польща, 1945 р.»; «Білизна в'язнів, страчених у концентраційному таборі Майданек. Польща, 1945 р.»; «Речі в'язнів, страчених у концентраційному таборі Майданек. 1945 р.»; «Документи в'язнів, страчених у концентраційному таборі Майданек. Польща, 1945 р.»; «Внутрішній вид печі, де спалювались трупи, в концентраційному таборі Майданек. Польща, 1945 р.»; «Взуття в'язнів, страчених у концентраційному таборі Майданек. Польща, 1945 р.»; «Загальний вид концентраційного табору Майданек. Польща, 1945 р.»; «Загальний вид крематорію в концентраційному таборі Майданек. Польща, 1945 р.»; «Звільненні радянськими військами в'язні концентраційного табору Майданек. Польща, 1945 р.; «Загальний вид недобудованої труби печей крематорію в концентраційному таборі Майданек. Польща. 1945 р.»; «Печі для спалювання трупів у концентраційному таборі Майданек. Польща. 1945 р.».

Довідково. За даними «Вікіпедії», через концентраційний табір Майданек пройшло близько 300 тис. в'язнів з 26 держав, з них багато євреїв, поляків, значну кількість також складали українці, росіяни і білоруси (головним чином радянські військовополонені). Вважають, що у таборі було вбито 80 тис. осіб.

Винищення людей проводилося з квітня 1942 року з використанням газу Циклон Б. Майданек — один із двох таборів Третього рейху, де використовувався цей газ. Крематорій було запущено у вересні 1943 року.