Зеркаль розповіла, чому суду ООН виявилось недостатньо доказів фінансування РФ тероризму на Донбасі

Лана Зеркаль

Суд ООН хоче чітких доказів, що російське керівництво, постачаючи зброю на Донбас, усвідомлювало: її використають проти цивільного населення

Представник України у Міжнародному суді ООН, заступник міністра закордонних справ Лана Зеркаль прокоментувала, чому у рішенні Міжнародного суду ООН йдеться, що докази, зібрані Україною про фінансування тероризму з боку РФ, недостатні.

«Питання не в тому, чи достатньо ми зібрали доказів або недостатньо. Суд хоче іншого, а саме чітких доказів, що російське керівництво, поставляючи зброю на Донбас, усвідомлювало: зброя буде використовуватися, в тому числі цілеспрямовано, проти цивільного населення, включаючи епізод зі знищенням цивільного літака», - зазначила вона, пише «Гордон».

На запитання, чи усвідомлюють судді цинізм і маніпулятивність аргументів російської сторони, Зеркаль відповіла: «Судді - не військові експерти, а висококваліфіковані юристи, і тому вимагають розкласти по поличках все так, щоб сумнівів не було: Гіркін, Хмурий з товаришами на 100% розуміли, що збивають саме цивільний авіалайнер, а вище російське командування, яке віддало відповідні розпорядження , на 100% усвідомлювала цілі і мотиви цієї атаки».

«Розуміти і аргументовано доводити - абсолютно різні речі... З іншого боку, наміри - це складний ментальний елемент злочину, і документа про те, що творилося в головах у людей, причетних до цієї трагедії, не існує», - уточнила вона.