«Золотий борщ»: ціни на цибулю б'ють рекорди

Ціни на цибулю б'ють рекорди

Роздрібні ціни стартують від 10 гривень

Вартість цибулі в Україні встановлює все нові і нові рекорди. Вже зараз цибуля коштує вдвічі дорожче, ніж у відповідний період в 2017 році.

Як повідомляє «Сьогодні», на одному з найбільших ринків Львова за кілограм цибулі просять від 7 до 10 гривень в залежності від розміру овоча. І продавці кажуть, що ця ціна – ще не межа.

У той же час, столична оптовики відпускають цибулю по 8 гривень за кілограм. Роздрібні ціни стартують від 10 гривень. Солодка салатна цибуля найдорожча – 25 гривень за кілограм.

Як стверджує видання, у подорожчанні звинувачують поганий урожай. До того ж фермери притримують якісний товар, а перекупники додають ажіотажу.

«Перекупники, які планують заробити на зберіганні, для того, щоб утримати ціну в другій половині сезону, зараз досить активні. Тому вони скуповують цибулю, закладають на зберігання. Попит перевищує пропозицію – відповідно ми маємо зростання ціни», – пояснює експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

Ціни на буряк і моркву також в Україні побили десятирічний рекорд. Як відзначають експерти, вартість коренеплодів найближчим часом знову знизиться, але все одно до зими очікуються ще 15-20 відсотків зростання вартості. А взимку, за прогнозами експертів, ціна на овочі знову підніметься.